Tradycyjne hiszpańskie churros to pyszny przysmak, któremu nie sposób odmówić. Dlatego też postanowiliśmy przygotować je w domu, wspominając smaki wakacyjnego wypadu w ubiegłym roku ❤️
Pyszności
21.08.2019 | aktual.: 11.04.2023 17:32
Składniki:
1 szkl. mąka
1 szkl. woda
2-3 łyżki oliwa
2 łyżeczki cukier wanilinowy
1/2 szkl. mieszanka cukru i cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej na suchej patelni mąkę, aby była jeszcze bardziej puszysta.
2. W garnku połącz ze sobą wodę i mąkę. Następnie dodaj cukier wanilinowy oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj.
3. Mieszankę ugnieć przy pomocy rąk na desce posmarowanej oliwą z oliwek.
4. Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego i wyciskaj bezpośrednio do rozgrzanego oleju (temp. 170 stopni Celsjusza). Odsącz na ręczniku papierowym.
5. Obtocz ciepłe churrosy w mieszance cukru i cynamonu.