Tradycyjne przepisy na jaja faszerowane wielkanocne. Zrobią furorę na stole

Jaja faszerowane wielkanocne to bez wątpienia jedna z tych potraw, która powinna zagościć na każdym stole w okresie świątecznym. Dlaczego akurat na Wielkanoc wybieramy jajka? Odpowiedzi należy szukać w ludowej kulturze.

ObrazekPyszności - Fot. Pixabay
Weronika

W kulturze ludowej jaja od zawsze symbolizowały odradzające się życie. W Polsce zaś tradycja jajek na Wielkanoc powiązana jest z kulturą chrześcijańską, bowiem są one symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Z kolei zgodnie z ludowymi wierzeniami, jajka miały niejako posiadać magiczną moc, która chroni ludzi przed chorobami i innego rodzaju drobnoustrojami negatywnie wpływającymi na ich zdrowie. W kulturze ludowej jaja były także symbolem płodności i odradzającego się życia. Wierzono wówczas, że spożywanie ich w okresie wiosny, przynosi szczęście.

Jaja faszerowane wielkanocne z chrzanem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ty nie masz pomysłu na wielkanocne jaja faszerowane? Przepisy, które przedstawiamy poniżej, doskonale sprawdzą się na wielkanocny stół, dlatego nie zwlekaj, tylko kup potrzebne składniki i przygotuj się na święta!

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztard
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój jajka i wydrąż z nich żółtka.
  2. Żółtka rozgnieć i wymieszaj je z chrzanem, musztardą i majonezem. Przypraw całość solą i pieprzem.
  3. Farsz jest już gotowy i możesz przystąpić do wypełnienia nim jajek!

Jaja faszerowane wielkanocne z pieczarkami

  • 6 ugotowanych jaj
  • 1 cebula
  • 6 sztuk dużych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie: dymka lub szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jajka przekrój na pół i wydrąż z nich żółtko.
  2. Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni roztop masło i w międzyczasie posiekaj cebulę. Przełóż ją na patelnię i smaż przez około 2 minut.
  4. Do podsmażonej cebulki dodaj pieczarki i smaż je do momentu, aż odparuje woda. Całość przypraw solą i pieprzem.
  5. Wystudź pieczarki i wymieszaj je z majonezem na jednolitą masę.
  6. Następnie farsz przełóż do jajek i posyp je dymką lub szczypiorkiem.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki serka np. Philapdephia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Łososia przełóż do miski, przypraw solą i pieprzem i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj do niego serek kanapkowy oraz majonez, wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Farszem wypełnij wydrążone wcześniej jaja.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej