Trik dla fanów majonezu. Będzie lżej, a sałatka nie podejdzie wodą

Święta bez sałatek? To prawie niemożliwe. Jeśli uwielbiasz klasyczne, kremowe sałatki, ale boisz się, że po kilku godzinach zrobią się wodniste, mam dla ciebie prosty trik. Dzięki niemu twoja sałatka na święta zachowa świeżość, idealną konsystencję i wciąż będzie pełna smaku.

Co zrobić, żeby świąteczna sałatka była lżejsza?Co zrobić, żeby świąteczna sałatka była lżejsza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Wnuk
Karol Wiak

Sałatki są nieodłącznym elementem stołu i częścią rodzinnej tradycji – od klasycznej jarzynowej po eksperymentalne wersje z owocami i orzechami. Jednak przygotowanie ich na kilka godzin przed podaniem bywa wyzwaniem. Zbyt dużo majonezu sprawia, że warzywa puszczają wodę, a sałatka staje się płynna i ciężka.

Sałatki na święta - obowiązkowa pozycja podczas rodzinnych spotkań

Sałatki to absolutny must-have na świątecznym stole. Niemal zawsze pojawia się kilka klasyków – sałatka jarzynowa, śledziowa albo lekka sałatka warzywna z dodatkiem owoców. Co ciekawe, każdy w rodzinie ma swoje ulubione i przy okazji świąt można zobaczyć, jak zmieniają się smaki.

Jadalne miseczki z salami staną się hitem na każdej imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz je zrobić

Moim sposobem na to, żeby sałatki były nie tylko smaczne, ale i efektownie wyglądały na stole, jest dobry balans składników. Lubię, kiedy w warzywach czuć chrupkość, a sos nie rozmiękcza całej sałatki. To chyba najczęstszy problem, kiedy próbujesz zrobić większą porcję i zostawiasz ją na kilka godzin – w efekcie warzywa puszczają wodę.

Nie bój się dodawać trochę owoców, orzechów czy nawet lekkiego sosu jogurtowego do klasycznej sałatki. To naprawdę potrafi odświeżyć znany smak i sprawić, że lżejsza sałatka na święta wcale nie traci charakteru, a wręcz zyskuje nowy wymiar.

Trik na lżejsze sałatki na święta - co zrobić?

Jeżeli tak jak ja lubisz majonez w sałatkach, ale nie chcesz, żeby danie było ciężkie i płynne po kilku godzinach, mam sprawdzony trik. Zamiast używać samego majonezu, wymieszaj go w proporcji 1:2 z gęstym jogurtem naturalnym. Efekt? Sałatka zachowuje kremowość, smak jest pełny, a jednocześnie dużo lżejszy – i to widać już po pierwszym kęsie.

Osobiście zaczynam od przygotowania sosu na bazie majonezu i jogurtu, doprawiam go odrobiną soli, pieprzu i, jeśli pasuje do reszty składników, lekką musztardą. Później delikatnie mieszam go z warzywami lub mięsem. Dzięki temu lżejsza sałatka na święta nie puszcza wody i długo zachowuje świeżość, nawet jeśli przygotowujesz ją dzień wcześniej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟