13 trików dzięki, którym wypieki będą jeszcze lepsze. #9 patent z wałkiem to mistrzostwo!
Uwielbiam piec. Przygotowywanie deserów to dla mnie najlepszy sposób na walkę ze stresem i odskocznia od codzienności.
29.10.2018 | aktual.: 18.09.2023 12:28
A skoro już mowa o wypiekach, mam dla Ciebie kolejną dawkę trików, które z pewnością przydadzą się nie jeden raz.
#1 Idealnie przecięty biszkopt na pół
Upieczenie wysokiego biszkoptu to jedno, ale podzielenie go na pół to już zupełnie inna sprawa.
Do niedawna sama miałam z tym problemy, ale dzięki wykałaczkom (umieszczonym w punkcie przecięcia) i nici dentystycznej podzielisz ciasto bez większych problemów.
#2 Dekoracja przy pomocy wykałaczki
Chcesz zrobić ciekawą dekorację na swoim deserze, ale nie wiesz jak się za to zabrać?
Wystarczy zwykła wykałaczka i trochę masy, aby stworzyć prawdziwe arcydzieła!
#3 Genialny spód na ciasto
Nie chcesz lub nie lubisz piec ciast, ale z drugiej strony przepadasz za deserami? Jeśli tak, mam dla Ciebie pewien trik, który z pewnością Ci się przyda.
Pyszny spód na ciasto przygotujesz przy pomocy zwykłych herbatników i roztopionego masła. Z kremem również nie będzie problemów. Mnóstwo inspiracji znajdziecie w zakładce słodkości na naszej stronie :)
#4 Ciasto-serduszko
Czy z ciasta kwadratowego można stworzyć serduszko?
Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę pokombinować i oryginalny deser jest gotowy ❤️ Co więcej, to idealny pomysł na prezent!
#5 Foremki na ciastka własnej roboty
Chcesz upiec ciasteczka o określonym kształcie, ale nie masz takich foremek w domu?
To żaden problem! Przy pomocy zwykłej puszki po napoju stworzysz domowej roboty foremki. Prawda, że genialne?
#6 Dwa ciasta pieczone w jednym czasie
Zależy Ci na czasie, a musisz upiec jeszcze jasny i ciemny biszkopt?
Weź większą formę do pieczenia i przedziel ją na pół. Dzięki temu rozwiązaniu upieczesz dwa ciasta w tym samym czasie.
#7 Alternatywa dla foremki na muffinki
Masz ochotę na babeczki, ale nie możesz nigdzie znaleźć odpowiedniej foremki? A może potrzebujesz przygotować jednocześnie większą ilość pysznych wypieków?
Jak się okazuje, w takim przypadku przydatne mogą okazać się zakrętki od słoików. Zrób w nich otwory i umieść babeczki w papilotkach. I to wszystko!
#8 Papierowy talerzyk jako osłonka
Praca z mikserem czasami może nie być łatwa, zwłaszcza jeśli miksowane składniki "wyskakują" z miski.
Jest jednak łatwe rozwiązanie, które możesz zastosować w takim przypadku. Wystarczy, że zamontujesz na robocie dodatkowo papierowy talerzyk. I po kłopocie!
#9 Wałek z zamrażarki
Wiem, początkowo ten pomysł może wydawać się czystą abstrakcją, ale jest jak najbardziej skuteczny.
Okazuje się bowiem, że nie musisz oprószać wałka mąką, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Dwugodzinna wizyta w zamrażarce skutecznie rozwiąże ten problem!
#10 Masło i tarka to dobre połączenie!
Masło to składnik wielu potraw, w tym też wypieków. Kiedy więc potrzebujesz go na już i to w miękkiej formie, skorzystaj z genialnego triku.
Po prostu zetrzyj masło na tarce i to wszystko! W takiej formie bez problemu połączy się z innymi składnikami.
#11
Okej, upiekłaś właśnie pyszne babeczki i chcesz przyozdobić je cukrem pudrem, sięgasz po słoik, a tu nie ma ani grama tego produktu?
To nie koniec świata. Wystarczy, że zmiksujesz zwykły cukier, który w mgnieniu oka zmieni się w cukier puder.
#12 Odmierzanie lepkich składników
Piekąc ciasta, często używamy lepkich składników, których odmierzenie nie zawsze jest takie proste. Jakoś zawsze zostaje coś w miarce i nie wiemy, czy przypadkiem taka "strata" nie zaważy na efekcie końcowym wypieku.
Przed przelaniem do miarki, natłuść naczynie olejem. Szybkie, proste i skuteczne ?
#13 Łączenie składników
Przy pieczeniu ciast, pamiętaj, że sposób w jaki łączysz poszczególne elementy, jest bardzo ważny!
Zawsze zaczynaj od suchych składników - m.in. mąką, cukier.