13 trików dzięki, którym wypieki będą jeszcze lepsze. #9 patent z wałkiem to mistrzostwo!

Uwielbiam piec. Przygotowywanie deserów to dla mnie najlepszy sposób na walkę ze stresem i odskocznia od codzienności.

Obrazek
Frania

A skoro już mowa o wypiekach, mam dla Ciebie kolejną dawkę trików, które z pewnością przydadzą się nie jeden raz.

#1 Idealnie przecięty biszkopt na pół

Upieczenie wysokiego biszkoptu to jedno, ale podzielenie go na pół to już zupełnie inna sprawa.

Do niedawna sama miałam z tym problemy, ale dzięki wykałaczkom (umieszczonym w punkcie przecięcia) i nici dentystycznej podzielisz ciasto bez większych problemów.

#2 Dekoracja przy pomocy wykałaczki

Chcesz zrobić ciekawą dekorację na swoim deserze, ale nie wiesz jak się za to zabrać?

Wystarczy zwykła wykałaczka i trochę masy, aby stworzyć prawdziwe arcydzieła!

#3 Genialny spód na ciasto

Obrazek

Nie chcesz lub nie lubisz piec ciast, ale z drugiej strony przepadasz za deserami? Jeśli tak, mam dla Ciebie pewien trik, który z pewnością Ci się przyda.

Pyszny spód na ciasto przygotujesz przy pomocy zwykłych herbatników i roztopionego masła. Z kremem również nie będzie problemów. Mnóstwo inspiracji znajdziecie w zakładce słodkości na naszej stronie :)

#4 Ciasto-serduszko

Czy z ciasta kwadratowego można stworzyć serduszko?

Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę pokombinować i oryginalny deser jest gotowy ❤️ Co więcej, to idealny pomysł na prezent!

#5 Foremki na ciastka własnej roboty

Chcesz upiec ciasteczka o określonym kształcie, ale nie masz takich foremek w domu?

To żaden problem! Przy pomocy zwykłej puszki po napoju stworzysz domowej roboty foremki. Prawda, że genialne?

#6 Dwa ciasta pieczone w jednym czasie

Zależy Ci na czasie, a musisz upiec jeszcze jasny i ciemny biszkopt?

Weź większą formę do pieczenia i przedziel ją na pół. Dzięki temu rozwiązaniu upieczesz dwa ciasta w tym samym czasie.

#7 Alternatywa dla foremki na muffinki

Masz ochotę na babeczki, ale nie możesz nigdzie znaleźć odpowiedniej foremki? A może potrzebujesz przygotować jednocześnie większą ilość pysznych wypieków?

Jak się okazuje, w takim przypadku przydatne mogą okazać się zakrętki od słoików. Zrób w nich otwory i umieść babeczki w papilotkach. I to wszystko!

#8 Papierowy talerzyk jako osłonka

Praca z mikserem czasami może nie być łatwa, zwłaszcza jeśli miksowane składniki "wyskakują" z miski.

Jest jednak łatwe rozwiązanie, które możesz zastosować w takim przypadku. Wystarczy, że zamontujesz na robocie dodatkowo papierowy talerzyk. I po kłopocie!

#9 Wałek z zamrażarki

Obrazek

Wiem, początkowo ten pomysł może wydawać się czystą abstrakcją, ale jest jak najbardziej skuteczny.

Okazuje się bowiem, że nie musisz oprószać wałka mąką, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Dwugodzinna wizyta w zamrażarce skutecznie rozwiąże ten problem!

#10 Masło i tarka to dobre połączenie!

Masło to składnik wielu potraw, w tym też wypieków. Kiedy więc potrzebujesz go na już i to w miękkiej formie, skorzystaj z genialnego triku.

Po prostu zetrzyj masło na tarce i to wszystko! W takiej formie bez problemu połączy się z innymi składnikami.

#11

Obrazek

Okej, upiekłaś właśnie pyszne babeczki i chcesz przyozdobić je cukrem pudrem, sięgasz po słoik, a tu nie ma ani grama tego produktu?

To nie koniec świata. Wystarczy, że zmiksujesz zwykły cukier, który w mgnieniu oka zmieni się w cukier puder.

#12 Odmierzanie lepkich składników

Piekąc ciasta, często używamy lepkich składników, których odmierzenie nie zawsze jest takie proste. Jakoś zawsze zostaje coś w miarce i nie wiemy, czy przypadkiem taka "strata" nie zaważy na efekcie końcowym wypieku.

Przed przelaniem do miarki, natłuść naczynie olejem. Szybkie, proste i skuteczne ?

#13 Łączenie składników

Obrazek

Przy pieczeniu ciast, pamiętaj, że sposób w jaki łączysz poszczególne elementy, jest bardzo ważny!

Zawsze zaczynaj od suchych składników - m.in. mąką, cukier.

Trików na idealne wypieki nigdy za wiele, dlatego nie zapomnij podzielić się nimi ze swoimi bliskimi ?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥