Tych nie jedz na śniadanie. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego to fatalny wybór
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I chociaż nie jest to tak do końca prawda, bo ważne jest również to, co jemy później, to same śniadania warto potraktować po królewsku. Dietetycy wskazują, jakich bułek należy unikać, by zdrowo zacząć dzień.
01.11.2024 | aktual.: 01.11.2024 08:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Świeżutka, chrupiąca bułeczka to poranne marzenie wielu Polaków. Najlepiej smakuje i najlepiej też pod kątem jakości wypada ta, którą samodzielnie upieczone w domu, ale nie każdy ma na to czas, ochotę i umiejętności. W szczególności, gdy bułki kupić można w każdym sklepie, a dzięki odpiekaniu mrożonych produktów w supermarketach mamy wrażenie, jakbyśmy właśnie jedli świeże pieczywo. Eksperci podpowiadają jednak, że nie każda bułka w sklepie jest godna naszej uwagi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najgorsze bułki na śniadanie
Katarzyna Bosacka na swoim instagramowym profilu dzieli się żywieniowymi poradami i przestrogami. W jednym ze swoich wpisów poruszyła temat bułek. Zdaniem ekspertki, powszechnie spożywana biała bułka, czyli kajzerka, jest uboga w składniki odżywcze i może przyczynić się do wahań poziomu cukru we krwi.
Bosacka odradza również spożywanie bułek maślanych ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych i cukrów prostych przy jednoczesnym niedoborze błonnika. Taka kombinacja składników może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Dietetyk nie ma wątpliwości
Podobnego zdania jest również znany w sieci dietetyk Michał Wrzosek. Przestrzega on przed bułkami, które kuszą ceną i dostępnością. Poza tym nie mają niestety nic do zaoferowania.
Kajzerki nie kupuj – ma najmniej błonnika ze wszystkich w Biedronce. Bułki porannej nie kupuj, to sama mąka rafinowana, od której łatwo tyjemy. Bułki wrocławskiej z makiem też nie kupuj, ma sporo dodatków i cukru - mówi dietetyk w swoim filmiku.
Michał Wrzosek polecił grahamkę jako najkorzystniejszy wybór spośród bułek dostępnych w Biedronce. Tłumaczy to tym, że aż 53 proc. jej składu to mąka graham, co przekłada się na wysoką zawartość błonnika i jednocześnie niższa kaloryczność w porównaniu do innych produktów.
Jak kupić dobre bułki?
Mogłoby się wydawać, że bułka to bułka i specjalnie nie trzeba drążyć tematu, ale słowa ekspertów pokazują, że to nie jest taka oczywistości. Im krótszy skład, tym lepiej. Unikaj bułek z długimi listami składników, zwłaszcza tych, których nie potrafisz wymówić.
Wybieraj pieczywo z mąki pełnoziarnistej lub razowej. Zawierają one więcej błonnika, witamin i minerałów niż mąka biała. Zwracaj także uwagę na dodatki do pieczywa. Ziarna, orzechy, pestki czy suszone owoce to zdrowe i smaczne uzupełnienie.