Tych produktów unikaj jak ognia. Są pożywką dla nowotworów

Choć wpływ diety na ryzyko zachorowania na raka jest niezaprzeczalny, nie każdy zdaje sobie sprawę, jak konkretne produkty mogą oddziaływać na nasze zdrowie. Poznaj produkty, których częste spożycie może zwiększać ryzyko nowotworów

Fast foodTych produktów unikaj jak ognia. Są pożywką dla nowotworów
Źródło zdjęć: © Getty Images | © Sally Anscombe 2016
Marcin Michałowski

Zdrowe odżywianie to klucz do zachowania dobrego stanu zdrowia. Niemniej jednak niektóre produkty spożywcze mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Dowiedz się, które z nich lepiej omijać, aby zadbać o swoje zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię pizzę na odwrót, cała rodzina nie chce jeść nic innego. Taka jest dobra

Przetworzone mięso i wędliny - wróg numer jeden

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje przetworzone mięso (m.in. boczek, szynkę, kiełbasę, parówki) jako czynnik rakotwórczy równie szkodliwy jak palenie tytoniu. Zawarte w nich azotany i azotyny mogą prowadzić do rozwoju raka jelita grubego, trzustki i innych nowotworów.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans, obecne m.in. w margarynie, olejach roślinnych, chipsach, frytkach, krakersach i ciastkach, podnoszą poziom cholesterolu i sprzyjają powstawaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do raka.

Smażone potrawy - przyjemność okupiona zdrowiem

Proces utleniania tłuszczów wielonienasyconych podczas smażenia na olejach słonecznikowym i kukurydzianym generuje szkodliwe związki rakotwórcze. Zamiast nich wybieraj oliwę z oliwek, olej kokosowy lub masło.

Biały cukier - słodka trucizna

Nadmierne spożycie białego cukru, choć nie powoduje raka bezpośrednio, może prowadzić do otyłości, która z kolei zwiększa ryzyko nowotworów. Cukier obniża też odporność organizmu i sprzyja rozwojowi szkodliwych drożdży, bakterii i grzybów. Zamiast niego sięgaj po miód lub syrop klonowy.

Brudne owoce i warzywa - lekceważone zagrożenie

Toksyczne pestycydy, którymi mogą być zanieczyszczone nieumyte owoce i warzywa, stanowią poważne zagrożenie, szczególnie dla dzieci. Dokładne mycie tych produktów jest niezbędne dla ochrony zdrowia.

Ryby hodowlane - toksyczny wybór

Ryby hodowlane często karmione są paszą z antybiotykami, a w ich mięsie kumulują się szkodliwe metale ciężkie i dioksyny, co zwiększa ryzyko raka. Zamiast nich wybieraj ryby pochodzące z certyfikowanych hodowli lub dzikie, np. pstrąga, łososia bałtyckiego, sardynki lub śledzie.

Biała mąka - niebezpieczna pokusa

Biała mąka, poddawana procesowi wybielania gazowym chlorem, może prowadzić do zaburzeń metabolizmu i zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2, która z kolei stwarza korzystne warunki dla rozwoju nowotworów. Zastąp ją mąką pełnoziarnistą, która jest bogata w błonnik i składniki odżywcze.

Alkohol - unikaj jak ognia

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą zwiększać ryzyko raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi. Szacuje się, że alkohol odpowiada za 2-4 proc. wszystkich przypadków nowotworów.

Pamiętaj, że mądra dieta to nie tylko eliminacja szkodliwych produktów, ale także bogactwo warzyw, owoców, chudego białka i pełnoziarnistych zbóż. Dbając o zdrowe nawyki żywieniowe, zmniejszasz ryzyko raka i budujesz odporność organizmu.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze