Dokucza ci poświąteczne przejedzenie? Zrób napar z 3 składników, a pożegnasz wzdęcia i gazy

Wzdęcia to nieprzyjemna dolegliwość, która może być wywołana przez wiele czynników. Niektóre z nich to błędy żywieniowe, stres, choroby jelit, nietolerancje pokarmowe czy zwyczajnie przejedzenie, pomieszanie wszystkiego z wszystkim, co nierzadko odbywa się podczas świąt. Wszystkie te elementy mogą przyczynić się do powstania napięcia i przepełnienia gazami w żołądku lub jelitach. Objawy towarzyszące wzdęciom to uczucie rozdęcia, ból, dyskomfort, a czasem nawet nudności.

Wypij ten napar, a poczujesz ulgę po przejedzeniu Wypij ten napar, a poczujesz ulgę po przejedzeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć zazwyczaj w takich sytuacjach sięgamy po specyfiki dostępne w aptekach, to nie są one jedynym rozwiązaniem. Istnieją bowiem naturalne metody na złagodzenie tej krępującej dolegliwości. Jednym z nich jest spożywanie naparów z ziół, które mają korzystny wpływ na układ trawienny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Świąteczne przejedzenie. Sięgnij po ten napar, a odczujesz ulgę

Mięta pieprzowa, koper włoski i rumianek to trzy zioła, które są szczególnie polecane w walce z wzdęciami. Napar z tych ziół można przygotować w domu i pić po każdym posiłku lub w razie potrzeby. Taki napój nie tylko pomoże pozbyć się wzdęć, ale także poprawi samopoczucie i ogólne zdrowie układu pokarmowego.

Przygotowanie naparu jest proste. Wystarczy zalać zioła wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 8-10 minut. Po lekkim przestudzeniu napar jest gotowy do spożycia. Składniki potrzebne do przygotowania naparu to:

  • 1 saszetka rumianku lub 1,5 g koszyczka rumianku,
  • 1 saszetka kopru włoskiego lub 2 g owocu kopru włoskiego,
  • 1 saszetka mięty pieprzowej lub 2 g suszonych liści,
  • 2 szklanki wody.
Napar z trzech ziół na świąteczne przejedzenie
Napar z trzech ziół na świąteczne przejedzenie © Pixabay

Zioła na wzdęcia i gazy. Sięgaj po nie, jeśli czujesz dyskomfort

Mięta pieprzowa działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, co ułatwia usuwanie nadmiaru gazów. Ma też właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, które zapobiegają rozwojowi niepożądanej flory bakteryjnej w jelitach. Dodatkowo mięta pieprzowa wspomaga trawienie tłuszczów i zapobiega nudnościom.

Koper włoski natomiast pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, co ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Ma silne działanie wiatropędne, co oznacza, że ułatwia wydalanie gazów z jelit. Koper włoski łagodzi także skurcze żołądka i jelit oraz refluks.

Rumianek z kolei ma działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne i uspokajające. Pomaga przy bólach brzucha, niestrawności, zgadze i wzdęciach. Rumianek zwiększa też wydzielanie żółci, co poprawia trawienie tłuszczów.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat