Mama parzy jak herbatę i pije po każdym posiłku. Ma książkowe wyniki

Rumianek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a na pierwszy plan wychodzą jego "zdolności" uspokajające. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, o czym wie niewiele osób. Moja mama po napar z tej rośliny sięga regularnie, dzięki czemu ma bardzo dobre wyniki badań.

RumianekRumianek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Herbata rumiankowa jest bogata w flawonidy i terpenoidy, które pozytywnie wpływają na metabolizm glukozy, a także poprawia wrażliwość na insulinę. Dzięki temu obniża się poziom cukru we krwi. Picie naparu z rumianku po posiłku zapobiega więc nagłym skokom cukru, co również chroni przed skutkami cukrzycy. Oprócz tego zapobiega niestrawności, zgadze oraz wzdęciom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Rumianek po posiłku. Dzięki temu mama ma książkowe wyniki

Picie naparu z tego zioła redukuje też stany zapalne, które związane są z insulinoopornością oraz wspiera nasze zdrowie metaboliczne. Jest to świetne rozwiązanie, gdy chcemy wesprzeć pracę i zdrowie trzustki. Wpływ na poziom cukru nie jest jedyną zaletą, z której słynie rumianek.

Jak wiadomo, koi nerwy i uspokaja, ale również wspiera układ odpornościowy, łagodzi bóle menstruacyjne i bóle głowy, a dodatkowo też ma pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry. Oznacza to, że rumianek możemy nie tylko pić, ale i stosować zewnętrznie. Okazuje się, że taki napar łagodzi trądzik, łuszczycę, a także ślady po ukąszeniu przez owady. Redukuję też cienie i opuchliznę pod oczami.

Rumianek
Rumianek © unplash

Jak zrobić napar z rumianku?

Przygotowanie takiej herbaty nie jest wcale trudne. Wystarczy torebkę lub łyżeczkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem i parzyć napar przez 5-10 minut. Następnie można herbatę odcedzić i wypić od razu lub schłodzić. Musimy pamiętać o tym, że chociaż regularne picie rumianku pomoże kontrolować poziom cukru we krwi i ochronić nas przed ewentualnymi powikłaniami związanymi z cukrzycą, ale nie zastąpi diety oraz leczenia farmakologicznego.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku