Mama parzy jak herbatę i pije po każdym posiłku. Ma książkowe wyniki
Rumianek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a na pierwszy plan wychodzą jego "zdolności" uspokajające. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, o czym wie niewiele osób. Moja mama po napar z tej rośliny sięga regularnie, dzięki czemu ma bardzo dobre wyniki badań.
Herbata rumiankowa jest bogata w flawonidy i terpenoidy, które pozytywnie wpływają na metabolizm glukozy, a także poprawia wrażliwość na insulinę. Dzięki temu obniża się poziom cukru we krwi. Picie naparu z rumianku po posiłku zapobiega więc nagłym skokom cukru, co również chroni przed skutkami cukrzycy. Oprócz tego zapobiega niestrawności, zgadze oraz wzdęciom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Rumianek po posiłku. Dzięki temu mama ma książkowe wyniki
Picie naparu z tego zioła redukuje też stany zapalne, które związane są z insulinoopornością oraz wspiera nasze zdrowie metaboliczne. Jest to świetne rozwiązanie, gdy chcemy wesprzeć pracę i zdrowie trzustki. Wpływ na poziom cukru nie jest jedyną zaletą, z której słynie rumianek.
Jak wiadomo, koi nerwy i uspokaja, ale również wspiera układ odpornościowy, łagodzi bóle menstruacyjne i bóle głowy, a dodatkowo też ma pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry. Oznacza to, że rumianek możemy nie tylko pić, ale i stosować zewnętrznie. Okazuje się, że taki napar łagodzi trądzik, łuszczycę, a także ślady po ukąszeniu przez owady. Redukuję też cienie i opuchliznę pod oczami.
Jak zrobić napar z rumianku?
Przygotowanie takiej herbaty nie jest wcale trudne. Wystarczy torebkę lub łyżeczkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem i parzyć napar przez 5-10 minut. Następnie można herbatę odcedzić i wypić od razu lub schłodzić. Musimy pamiętać o tym, że chociaż regularne picie rumianku pomoże kontrolować poziom cukru we krwi i ochronić nas przed ewentualnymi powikłaniami związanymi z cukrzycą, ale nie zastąpi diety oraz leczenia farmakologicznego.