Mama parzy jak herbatę i pije po każdym posiłku. Ma książkowe wyniki

Rumianek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a na pierwszy plan wychodzą jego "zdolności" uspokajające. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, o czym wie niewiele osób. Moja mama po napar z tej rośliny sięga regularnie, dzięki czemu ma bardzo dobre wyniki badań.

RumianekRumianek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Herbata rumiankowa jest bogata w flawonidy i terpenoidy, które pozytywnie wpływają na metabolizm glukozy, a także poprawia wrażliwość na insulinę. Dzięki temu obniża się poziom cukru we krwi. Picie naparu z rumianku po posiłku zapobiega więc nagłym skokom cukru, co również chroni przed skutkami cukrzycy. Oprócz tego zapobiega niestrawności, zgadze oraz wzdęciom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Rumianek po posiłku. Dzięki temu mama ma książkowe wyniki

Picie naparu z tego zioła redukuje też stany zapalne, które związane są z insulinoopornością oraz wspiera nasze zdrowie metaboliczne. Jest to świetne rozwiązanie, gdy chcemy wesprzeć pracę i zdrowie trzustki. Wpływ na poziom cukru nie jest jedyną zaletą, z której słynie rumianek.

Jak wiadomo, koi nerwy i uspokaja, ale również wspiera układ odpornościowy, łagodzi bóle menstruacyjne i bóle głowy, a dodatkowo też ma pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry. Oznacza to, że rumianek możemy nie tylko pić, ale i stosować zewnętrznie. Okazuje się, że taki napar łagodzi trądzik, łuszczycę, a także ślady po ukąszeniu przez owady. Redukuję też cienie i opuchliznę pod oczami.

Rumianek
Rumianek © unplash

Jak zrobić napar z rumianku?

Przygotowanie takiej herbaty nie jest wcale trudne. Wystarczy torebkę lub łyżeczkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem i parzyć napar przez 5-10 minut. Następnie można herbatę odcedzić i wypić od razu lub schłodzić. Musimy pamiętać o tym, że chociaż regularne picie rumianku pomoże kontrolować poziom cukru we krwi i ochronić nas przed ewentualnymi powikłaniami związanymi z cukrzycą, ale nie zastąpi diety oraz leczenia farmakologicznego.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez