Tak przygotowana herbata to sekret na długowieczność. Najlepiej pić ją codziennie

Trudno jest wyobrazić sobie dzień bez kubka ulubionej herbaty. Nie tylko rozgrzewa, ale jej określony rodzaj stanowi sekret długowieczności. Wystarczy ją pić codziennie, by poczuć różnicę. Czym jest tajska herbata, jak ją pić i w jaki sposób przygotować? Odpowiedzi na te pytania, znajdziesz w poniższym artykule.

ObrazekTajska herbata - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Czym jest tajska herbata i dlaczego warto ją pić?

Zdrowe odżywianie to zarówno trend, jak i sposób życia, który w ostatnim czasie zyskuje na coraz większej popularności. Polega na świadomym wyborze produktów, dbaniu o aktywność fizyczną i unikaniu jakichkolwiek form stresu. Te składowe, w znaczącym stopniu są sekretem długowieczności. Jak dobrze wiesz, zdrowe produkty spożywcze pozytywnie wpływają na twoją formę fizyczną i powodują, że żyje ci się zdecydowanie lepiej.

Obrazek
Herbata - Pyszności; foto: Canva

Co możesz jeszcze zrobić, by długowieczność była nie tylko marzeniem, ale rzeczywistością? Dobrze jest sięgnąć po pewien rodzaj herbaty. Tajska herbata to napój, pochodzący z Tajlandii. Jego największą zaletą jest bez wątpienia fakt, że ten gorący napój posiada wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym poczujesz się zdecydowanie lepiej. Jest źródłem witamin i minerałów. Robi się ją na bazie czarnej herbaty, do której dodaje się anyż, kardamon i nasiona tamaryndowca. Zapobiega rozwojowi różnych chorób, dlatego warto po nią sięgnąć choćby zaraz.

Jak przygotować tajską herbatę?

To bardzo proste. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, podstawę tego napoju stanowi ulubiona czarna herbata, wraz z pewnymi dodatkami. Czarna herbata zawiera polifenole, anyż działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, a kardamon pozytywnie wpływa na odpowiedni poziom glukozy we krwi. Czy może być lepsze połączenie?

Składniki:

           
  • 2 łyżki czarnej herbaty cejlońskiej
  • kilka nasion tamaryndowca
  • 2 strąki kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 250 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • łyżka skondensowanego mleka
  • cukier -1 łyżka
  • opcjonalnie: lód w kostkach.

Sposób przygotowania:

Tajska herbata to magiczny napój, który ma wiele pozytywnych właściwości. Jej przygotowanie rozpocznij od zaparzenia herbaty w dużym garnku, z dodatkiem kardamonu i anyżu. Czas parzenia to około 3-5 minut. W następnej kolejności odcedź susz i dodaj cukier, mleko skondensowane i mieszaj do momentu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.

Obrazek
Przygotowanie tajskiej herbaty - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kocham Gotować

Poczekaj chwilę, by napój nieco ostygł i przystąp do dalszych czynności. Przelej napar do szklanek lub filiżanek, dodaj kilka kostek lodu i na sam wierzch dodaj odrobinę mleka kokosowego. Taką herbatę możesz pić codziennie. Sekret długowieczności jest zawarty w tych kilku wyjątkowych składnikach.

Szukasz inspiracji na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie:

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką