Tym zastąpisz proszek do pieczenia. Ciasto będzie puszyste, wilgotne, ale bardzo delikatne

Zaczynasz przygotowywać składniki na ciasto i nagle okazuje się, że nie masz proszku do pieczenia... Komu się to nie zdarzyło? Wcale nie musisz biec do sklepu. Proszek do pieczenia da się zastąpić.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Proszek do pieczenia często kupujemy na zapas. Wiadomo, jest potrzebny do większości wypieków. Jednak kiedy się skończy, łatwo można sobie z tym poradzić. Zastąpi go produkt, który prawie zawsze mamy w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dlaczego proszek do pieczenia jest taki ważny?

To dzięki niemu ciasta wyrastają i mają odpowiednią puszystość. Jego podstawową funkcją jest spulchnianie, co jest możliwe dzięki reakcji chemicznej. Ten na pierwszy rzut oka niepozorny proszek składa się najczęściej z węglanu sodu, kwasu winowego oraz skrobi jako substancji nośnej.

Kiedy proszek do pieczenia zostaje zwilżony i poddany działaniu ciepła, zaczyna wydzielać dwutlenek węgla. To właśnie obecność tych gazowych pęcherzyków w cieście powoduje jego wzrost i daje lekkość po upieczeniu. Jednak kiedy go zabraknie, nic straconego. Podpowiadamy, jak można go zastąpić.

Sięgnij do lodówki

Soda oczyszczona to podstawowy zamiennik proszku do pieczenia. Jednak zadziała tylko wtedy, gdy zostanie połączona z kwasem. Może to być sok z cytrynu, ocet jabłkowy, a także jogurt naturalny bądź kefir. I właśnie to ostatnie połączenie zapewnia wypiekom puszystość i lekkość. Ciasta z takim dodatkiem ładnie wyrastają. Stosując go, trzeba tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości płynów w przepisie, aby konsystencja ciasta nie była zbyt rzadka. Na połowę szklanki jogurtu lub kefiru dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wystarczy dobrze wymieszać. Taka mieszanka zastąpi 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie