Tym zastąpisz proszek do pieczenia. Ciasto będzie puszyste, wilgotne, ale bardzo delikatne

Zaczynasz przygotowywać składniki na ciasto i nagle okazuje się, że nie masz proszku do pieczenia... Komu się to nie zdarzyło? Wcale nie musisz biec do sklepu. Proszek do pieczenia da się zastąpić.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Proszek do pieczenia często kupujemy na zapas. Wiadomo, jest potrzebny do większości wypieków. Jednak kiedy się skończy, łatwo można sobie z tym poradzić. Zastąpi go produkt, który prawie zawsze mamy w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Dlaczego proszek do pieczenia jest taki ważny?

To dzięki niemu ciasta wyrastają i mają odpowiednią puszystość. Jego podstawową funkcją jest spulchnianie, co jest możliwe dzięki reakcji chemicznej. Ten na pierwszy rzut oka niepozorny proszek składa się najczęściej z węglanu sodu, kwasu winowego oraz skrobi jako substancji nośnej.

Kiedy proszek do pieczenia zostaje zwilżony i poddany działaniu ciepła, zaczyna wydzielać dwutlenek węgla. To właśnie obecność tych gazowych pęcherzyków w cieście powoduje jego wzrost i daje lekkość po upieczeniu. Jednak kiedy go zabraknie, nic straconego. Podpowiadamy, jak można go zastąpić.

Sięgnij do lodówki

Soda oczyszczona to podstawowy zamiennik proszku do pieczenia. Jednak zadziała tylko wtedy, gdy zostanie połączona z kwasem. Może to być sok z cytrynu, ocet jabłkowy, a także jogurt naturalny bądź kefir. I właśnie to ostatnie połączenie zapewnia wypiekom puszystość i lekkość. Ciasta z takim dodatkiem ładnie wyrastają. Stosując go, trzeba tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości płynów w przepisie, aby konsystencja ciasta nie była zbyt rzadka. Na połowę szklanki jogurtu lub kefiru dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wystarczy dobrze wymieszać. Taka mieszanka zastąpi 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem