Tym zastąpisz proszek do pieczenia. Ciasto będzie puszyste, wilgotne, ale bardzo delikatne
Zaczynasz przygotowywać składniki na ciasto i nagle okazuje się, że nie masz proszku do pieczenia... Komu się to nie zdarzyło? Wcale nie musisz biec do sklepu. Proszek do pieczenia da się zastąpić.
Proszek do pieczenia często kupujemy na zapas. Wiadomo, jest potrzebny do większości wypieków. Jednak kiedy się skończy, łatwo można sobie z tym poradzić. Zastąpi go produkt, który prawie zawsze mamy w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego proszek do pieczenia jest taki ważny?
To dzięki niemu ciasta wyrastają i mają odpowiednią puszystość. Jego podstawową funkcją jest spulchnianie, co jest możliwe dzięki reakcji chemicznej. Ten na pierwszy rzut oka niepozorny proszek składa się najczęściej z węglanu sodu, kwasu winowego oraz skrobi jako substancji nośnej.
Kiedy proszek do pieczenia zostaje zwilżony i poddany działaniu ciepła, zaczyna wydzielać dwutlenek węgla. To właśnie obecność tych gazowych pęcherzyków w cieście powoduje jego wzrost i daje lekkość po upieczeniu. Jednak kiedy go zabraknie, nic straconego. Podpowiadamy, jak można go zastąpić.
Sięgnij do lodówki
Soda oczyszczona to podstawowy zamiennik proszku do pieczenia. Jednak zadziała tylko wtedy, gdy zostanie połączona z kwasem. Może to być sok z cytrynu, ocet jabłkowy, a także jogurt naturalny bądź kefir. I właśnie to ostatnie połączenie zapewnia wypiekom puszystość i lekkość. Ciasta z takim dodatkiem ładnie wyrastają. Stosując go, trzeba tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości płynów w przepisie, aby konsystencja ciasta nie była zbyt rzadka. Na połowę szklanki jogurtu lub kefiru dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wystarczy dobrze wymieszać. Taka mieszanka zastąpi 2 łyżeczki proszku do pieczenia.