Tymi roślinami ludzie ozdabiają koszyki wielkanocne. Nie wiedzą, że są trujące

Wielka Sobota tuż za rogiem, a to oznacza święcenie koszyczków wielkanocnych. Oprócz produktów na świąteczne śniadanie, wiele osób umieszcza w nich także roślinne dekoracje. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że niektóre z tych ozdób mogą być niebezpieczne.

Święcenie koszyczków to wielkanocna tradycjaŚwięcenie koszyczków to wielkanocna tradycja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Święcenie koszyczków to jeden z najprzyjemniejszych elementów świąt wielkanocnych. Do święconki najczęściej wkładamy produkty, które zjemy podczas niedzielnego śniadania – na przykład jajka, chleb, wędliny, sól czy maślanego baranka. Coraz częściej jednak, w trosce o jak najpiękniejszy wygląd koszyka, dodajemy do niego także roślinne ozdoby. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre z nich są trujące i nie powinny mieć kontaktu z jedzeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa

Te rośliny są trujące

Wielkanocny koszyczek to nie tylko pożywienie przeznaczone do święcenia, ale też starannie dobrane przez nas dekoracje. Jedną z najczęściej używanych roślin do jego ozdobienia jest bukszpan – dla wielu symbol wieczności i nieśmiertelności. Choć prezentuje się elegancko w koszyczku, to trzeba pamiętać, że jest on rośliną trującą. Zatrucie może nastąpić po spożyciu jego liści lub innych części, a osoby uczulone na bukszpan mogą doświadczyć nieprzyjemnych reakcji alergicznych. Jeśli mimo wszystko nie chcesz z niego rezygnować, to koniecznie obchodź się z nim ostrożnie – owiń go w przezroczystą folię i trzymaj jak najdalej od jadalnych elementów święconki.

Innym przykładem pięknej, lecz niebezpiecznej rośliny są konwalie. Choć ich delikatne, białe dzwoneczki wyglądają uroczo wśród wielkanocnych dekoracji, to każda część tej rośliny jest trująca. Zatrucie konwalią może powodować zawroty głowy, biegunkę, osłabienie, a w poważniejszych przypadkach nawet zakłócenia pracy serca. Biorąc pod uwagę możliwe konsekwencje, lepiej trzymać ją jak najdalej od żywności.

Bezpieczne alternatywy

Na szczęście istnieją bezpieczne opcje, które również pięknie ozdobią święconkę. Jedną z nich jest borówka wielkanocna, która jest rośliną nietoksyczną, zieloną i bardzo dekoracyjną. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik bukszpanu. Warto postawić też na wiosenną rzeżuchę, symbol odradzającego się życia i zmartwychwstania. Idealnie wpisuje się w klimat świąt wielkanocnych i można ją zjeść przy wielkanocnym śniadaniu.

W tym roku wzbogać swój koszyczek jadalnymi kwiatami, np. bratkami. Są nie tylko bezpieczne, ale i efektowne. Ponieważ można je jeść, to bez problemu mogą znaleźć się obok święconego jedzenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie