Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Miód często trafia do rozgrzewających napojów, jednak w tym przepisie zmienia on nieco swoją formę. Wyjątkowa kawa mrożona i matcha latte to przepis na idealne popołudnie. Ten trik zdecydowanie warto przetestować.

Ubijany miódUbijany miód
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kiedy wpadł nam w oko viral z ubijaniem miodu, od razu wiedzieliśmy, że musimy przetestować go w kuchni Pyszności. Okazało się, że to naprawdę działa i świetnie sprawdza się w napojach. W szczególności, gdy mowa o pysznej kawie mrożonej czy popularnej w ostatnim czasie zielonej herbaty matcha. Z tymi dwoma przepisami pod ręką szybko zapomnisz o słodkich kawach z popularnych sieciówek. Nie dość, że są o niebo smaczniejsze, to przygotowanie ich zajmuje naprawdę mało czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Ubijany miód

Czy wiesz, że miód może mieć konsystencję lekkiej pianki? Wystarczy odrobina cierpliwości i chwila ubijania. Dzięki temu uzyskujemy produkt o aksamitnej, puszystej konsystencji, która wspaniale podkreśla naturalny słodki smak miodu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego miodu, zwłaszcza dla osób, które planują dodać go do napojów.

Ubijany miód
Ubijany miód © Pyszności

Jak ubić miód? Wystarczy 150 ml miodu wielokwiatowego przełożyć do dużego naczynia i ubić blenderem lub mikserem.

Mrożona kawa z ubijanym miodem

Chociaż lato już za nami, to mrożona kawa świetnie smakuje przez cały rok. W szczególności, gdy dodamy do niej ubity miód.

Składniki:

  • ubity miód,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 50 ml gorącej wody, 
  • kostki lodu,
  • mleko, 
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na dno szklanki wlej porcję ubitego miodu. Dodaj kawę rozpuszczalną oraz gorącą wodę i zmiksuj całość.

Kawa z miodem
Kawa z miodem © Pyszności

Krok 2. Uzupełnij szklankę o kostki lodu, mleko oraz bitą śmietanę.

Kawa mrożona z miodem
Kawa mrożona z miodem © Pyszności

Matcha latte z ubijanym miodem

W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszy się matcha, czyli sproszkowana zielona herbata. Z ubitymi miodem smakuje naprawdę świetnie.

Składniki:

  • ubity miód,
  • 1 łyżeczka matcha,
  • 50 ml gorącej wody 
  • kostki lodu,
  • mleko, 
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na dno szklanki wlej nieco ubitego miodu. Wsyp matchę oraz gorącą wodę i zmiksuj.

Matcha z miodem
Matcha z miodem © Pyszności

Krok 2. Włóż kostki lodu, wlej mleko i dodaj bitą śmietanę. Smacznego!

Matcha latte z miodem
Matcha latte z miodem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki