Ułóż śliwki w formie i posyp je kruszonką. O tym deserze na ciepło będziesz śnił po nocach

Jak przetrwać długie jesienno-zimowe wieczory? Moim zdaniem rozwiązanie jest tylko jedno — ciepły i rozpływający się w ustach deser domowej roboty. I tak się składa, że mam sprawdzony patent, który możesz wykorzystać i ty. Szybki i prosty przepis na śliwki pod kruszoną zadomowi się w twoim menu na stałe.

Na jednej porcji na pewno się nie skończyNa jednej porcji na pewno się nie skończy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena PęcakDaria Rudny-Dul

Jeśli przygotowanie domowych słodkości kojarzy ci się z długim i skomplikowanym procesem, który dodatkowo opiera się na nieskończonej liście składników, dziś postaram się odczarować ten obraz. Jak się zaraz przekonasz, można zrobić smaczny i ciekawy deser zaledwie z kilku produktów. Sama procedura też może być bardzo prosta i przyjemna. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Z racji pogarszającej się pogody, w naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się rozgrzewające i sycące dania. Deser, którym zaraz się z tobą podzielę, też przygotujesz na ciepło.

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło

Śliwki pod kruszonką - czego potrzebujesz?

Tak, jak już wspomniałam, cały przepis opiera się dosłownie na kilku składnikach. Co więcej, większość z nich, to produkty, których używasz na co dzień. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nie będziesz musiał robić specjalnie dużych zakupów, aby upiec śliwki pod kruszonką.

Składniki na pierwszą warstwę:

  • 750 g śliwek,
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej typ 450,
  • 120 g zimnego masła,
  • 120 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Do podania (opcjonalnie):

  • lody waniliowe lub inny dowolny smak.

Jak zrobić deser krok po kroku?

Pracę nad przepisem rozpocznij do umycia i osuszenia śliwek. Następnie przetnij je na pół i usuń pestkę. Owoce przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z cukrem oraz cynamonem.

Teraz czas przygotować kruszonkę. Pamiętaj, aby wyszła idealnie chrupiąca, musisz dodać do niej bardzo zimne masło. Połącz je z przesianą mąką, cukrem i cynamonem. Składników nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do uzyskania formy kruszonki.

Na blacie kuchennym ułóż formę na tartę. Na spodzie rozłóż wcześniej przygotowane śliwki i posyp obficie kruszonką. Naczynie z zawartością wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusz piekarnika na 20 minut.

Po upieczeniu podziel deser na mniejsze porcje i serwuj na ciepło. I tu możesz postawić na dwie opcje. Podać go na ciepło z dodatkiem np. cukru pudru lub polewy czekoladowej albo odrobinę zaszaleć i do deseru z piekarnika dla kontrastu dodać gałkę ulubionych lodów. Który wariant wybierasz?

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀