Ułóż śliwki w formie i posyp je kruszonką. O tym deserze na ciepło będziesz śnił po nocach
Jak przetrwać długie jesienno-zimowe wieczory? Moim zdaniem rozwiązanie jest tylko jedno — ciepły i rozpływający się w ustach deser domowej roboty. I tak się składa, że mam sprawdzony patent, który możesz wykorzystać i ty. Szybki i prosty przepis na śliwki pod kruszoną zadomowi się w twoim menu na stałe.
Jeśli przygotowanie domowych słodkości kojarzy ci się z długim i skomplikowanym procesem, który dodatkowo opiera się na nieskończonej liście składników, dziś postaram się odczarować ten obraz. Jak się zaraz przekonasz, można zrobić smaczny i ciekawy deser zaledwie z kilku produktów. Sama procedura też może być bardzo prosta i przyjemna.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Z racji pogarszającej się pogody, w naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się rozgrzewające i sycące dania. Deser, którym zaraz się z tobą podzielę, też przygotujesz na ciepło.
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Śliwki pod kruszonką - czego potrzebujesz?
Tak, jak już wspomniałam, cały przepis opiera się dosłownie na kilku składnikach. Co więcej, większość z nich, to produkty, których używasz na co dzień. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nie będziesz musiał robić specjalnie dużych zakupów, aby upiec śliwki pod kruszonką.
Składniki na pierwszą warstwę:
- 750 g śliwek,
- 50 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu.
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej typ 450,
- 120 g zimnego masła,
- 120 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Do podania (opcjonalnie):
- lody waniliowe lub inny dowolny smak.
Jak zrobić deser krok po kroku?
Pracę nad przepisem rozpocznij do umycia i osuszenia śliwek. Następnie przetnij je na pół i usuń pestkę. Owoce przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z cukrem oraz cynamonem.
Teraz czas przygotować kruszonkę. Pamiętaj, aby wyszła idealnie chrupiąca, musisz dodać do niej bardzo zimne masło. Połącz je z przesianą mąką, cukrem i cynamonem. Składników nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do uzyskania formy kruszonki.
Na blacie kuchennym ułóż formę na tartę. Na spodzie rozłóż wcześniej przygotowane śliwki i posyp obficie kruszonką. Naczynie z zawartością wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusz piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu podziel deser na mniejsze porcje i serwuj na ciepło. I tu możesz postawić na dwie opcje. Podać go na ciepło z dodatkiem np. cukru pudru lub polewy czekoladowej albo odrobinę zaszaleć i do deseru z piekarnika dla kontrastu dodać gałkę ulubionych lodów. Który wariant wybierasz?