Ulubione śniadanie przygotuj w świątecznej wersji. Nasyci cię na długie godziny
Chociaż owsianka często kojarzy się z nieapetycznymi i rozmiękłymi płatkami, w tej wersji przypomina raczej lekki świąteczny deserek niż zwykłe śniadanie. Wszystko dzięki dodatkom, które od razu nadają jej bożonarodzeniowy klimat.
Owsianka jest prawdziwą gwiazdą wśród śniadań na słodko. Wzbogacona o odpowiednie dodatki stanowi zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, które nasyci cię na długie godziny. Dzięki swojej uniwersalności przyjmie najróżniejsze dodatki, więc warto z nią eksperymentować wykorzystując sezonowe produkty, a grudzień to idealny czas na owsiankę wypełnioną świątecznymi akcentami.
Świąteczny piernik na ostatnią chwilę. Nie wymaga leżakowania
Świąteczna owsianka
Przygotowując świąteczną owsiankę, nie możesz zapomnieć o przyprawie do piernika oraz cynamonie, ponieważ ich korzenny aromat idealnie wpasowuje się w bożonarodzeniowy klimat. Całość warto uzupełnić pierniczkiem, który dodaje chrupkości i słodyczy. Aby dodać śniadaniu świeżości, dorzuć owoce – świetnie sprawdzą się mandarynki, ale jabłko, gruszka czy pomarańcza również będą pasować.
Do owsianki dodaj też garść orzechów (laskowych lub włoskich), które nadadzą chrupkości i zdrowych tłuszczy, oraz skyr waniliowy - wzbogaci śniadanie w białko.
Przepis na świąteczną owsiankę
Składniki:
- 120 g skyru waniliowego,
- 100 g mleka,
- 100 g wody,
- 100 g ulubionych owoców (np. mandarynki lub jabłka),
- 50 g płatków owsianych,
- 15 g przyprawy do piernika,
- 15 g miodu,
- 10 g orzechów laskowych,
- 1 pierniczka,
- około 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsyp płatki owsiane, dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon, wlej mleko i wodę.
- Postaw garnek na kuchence, włącz mały ogień i gotuj owsiankę przez około 15 minut, regularnie mieszając łyżką, aby masa nie przywierała do dna.
- Po ugotowaniu wyłącz palnik, przykryj garnek pokrywką i odstaw owsiankę na około 5 minut.
- W tym czasie przygotuj owoce — umyj je, w razie potrzeby obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Orzechy laskowe drobno posiekaj lub lekko rozgnieć.
- Pierniczek połam na mniejsze kawałki.
- Przełóż gotową owsiankę do miseczki, polej ją miodem i delikatnie wymieszaj.
- Na środek nałóż skyr waniliowy, wokół ułóż przygotowane owoce, posyp całość orzechami oraz pokruszonym pierniczkiem.
- Podawaj od razu, gdy owsianka jest jeszcze ciepła. Smacznego!