WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają

Wraz z grudniem w naszych kuchniach znacznie częściej goszczą pierniczki. Są nie tylko świątecznym specjałem, ale również okazją do spędzenia rodzinnego czasu. Niestety, nawet pomimo najszczerszych chęci czasem wychodzą twarde i nieapetyczne. Na szczęście łatwo można temu zapobiec.

W jakiej temperaturze piec pierniczki?W jakiej temperaturze piec pierniczki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Exploder

Pierniczki są bardzo proste w przygotowaniu, jednak nawet tu jest pole do kilku błędów. Nieudane pierniczki często lądują na stole jedynie jako świąteczna ozdoba, ponieważ chociaż ślinka cieknie na sam widok, to po spróbowaniu okazują się twarde jak kamień oraz zwyczajnie niesmaczne. Jednak gdy zwrócisz uwagę na kilka szczegółów, wychodzą idealne i nie tylko cieszą oczy, ale również świetnie smakują.

Domowa przyprawa do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła

Temperatura pieczenia pierniczków

Jednym z najpopularniejszych błędów podczas pieczenia pierników jest nieodpowiednia temperatura pieczenia. Jeśli temperatura jest za niska, ciasto może się rozlewać, a pierniczki wyjść gumowate i suche. Natomiast zbyt wysoka temperatura sprawi, że brzegi szybko się przypalą, a środek pozostanie niedopieczony. Najlepsza temperatura pieczenia pierników wynosi około 170-180 stopni Celsjusza.

Czas pieczenia pierniczków

Z kolei czas pieczenia zależy w dużej mierze od rozmiaru pierniczków, ponieważ mogą się łatwo przypalić. Zbyt krótko pieczone będą zbyt miękkie, natomiast zbyt długo — stwardnieją i ściemnieją. Małe pierniczki o wymiarach 3-5 cm pieką się około 8-10 minut, te nieco większe 10-12 minut, a duże (8-10 cm) potrzebują 12-15 minut. Warto obserwować je w piekarniku i na bieżąco oceniać, czy są już gotowe. To najlepszy sposób, aby uniknąć twardych i spalonych ciasteczek.

Inne błędy podczas pieczenia pierników

Oczywiście nie są to jedyne błędy popełniane podczas pieczenia pierniczków. Ważna jest również konsystencja ciasta. Jeśli podczas wyrabiania zauważysz, że jest wyjątkowo miękkie, powinieneś dosypać odrobinę mąki i wyrabiać, aż stanie się bardziej zwarte — inaczej pierniczki rozpłyną się w piekarniku. Po wyrobieniu ciasta nie zapomnij go schłodzić; dzięki temu znacznie łatwiej będzie ci wycinać kształty.

Wałkuj ciasto na równą grubość (około 3-5 mm), żeby pierniczki piekły się równomiernie, a w środku nie czekała żadna niespodzianka w postaci surowego fragmentu. Po wyjęciu z piekarnika przełóż je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Lukier najlepiej nakładać na już chłodne pierniczki, inaczej się rozpuści. Tak przygotowane i upieczone pierniczki zdecydowanie staną się hitem twoich świąt.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇