PrzepisDania mięsneW drugi dzień świąt na obiad, a później na kanapki. Ten schab to majstersztyk

W drugi dzień świąt na obiad, a później na kanapki. Ten schab to majstersztyk

Zobacz przepis na soczysty schab
Zobacz przepis na soczysty schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
25.12.2023 12:56

Jest tak soczysty, że na sam jego widok ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach. Podaj ten schab podczas drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia, a zbierzesz oklaski. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i pokrojony w cienkie plasterki i podany jako wędlina.

Dopraw mięso wieczorem, włóż do lodówki, a na drugi dzień wystarczy, że wrzucisz je do piekarnika. To idealne rozwiązanie na obiad w drugi dzień świąt. Pokochasz ten przepis na mocno soczysty schab pieczony w rękawie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak upiec schab, żeby był miękki i soczysty?

W czym tkwi sekret idealnego schabu? Przede wszystkim w dobrej jakości wieprzowinie, odpowiednio dobranej marynacie i sposobie pieczenia. Wybieraj zawsze mięso zwarte i elastyczne o lekko różowej barwie, i które okala cienka warstwa tłuszczu (nadająca soczystości).

Jeśli chodzi o marynatę, możliwości są nieograniczone. Jedną z klasycznych propozycji jest połączenie papryki z czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Jak długo marynować schab? Jeśli nie mamy czasu, odstawmy go przynajmniej na godzinę, najlepiej jednak, by spędził całą noc (ok. 12 godzin) w przyprawach.

Pieczenie to szalenie istotny element w procesie przyrządzania schabu. Najłatwiejszą metodą jest pieczenie schabu w rękawie, gdyż nie wymaga doglądania mięsa i podlewania go płynami. Dzięki folii wilgoć równomiernie się rozprowadza, a przez to schab wychodzi miękki i soczysty.

Mocno soczysty schab pieczony w rękawie. Przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego lub 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka soli,
  • mała łyżeczka pieprzu,
  • olej roślinny.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy wymieszaj z olejem tak, by masa miała konsystencję pasty. Jeśli korzystasz ze świeżego czosnku, dodaj go przeciśniętego przez praskę.
  2. Przygotowaną pastę wetrzyj dokładnie w schab. Tak przygotowane mięso włóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.
  3. Po tym czasie mięso przełóż do rękawa kuchennego i dokładnie zawiń.
  4. Schab wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 50-55 minut.
  5. Zanim wyjmiesz gotową pieczeń z rękawa, pamiętaj, by najpierw ostudzić mięso.

Tak przygotowany schab podawaj do obiadu (do powstałego sosu dodaj smażoną cebulę i wymieszaj z zasmażką) lub ostudzony i pokrojony w cienkie plasterki jako wędlinę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także