W drugi dzień świąt na obiad, a później na kanapki. Ten schab to majstersztyk
25.12.2023 12:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest tak soczysty, że na sam jego widok ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach. Podaj ten schab podczas drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia, a zbierzesz oklaski. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i pokrojony w cienkie plasterki i podany jako wędlina.
Dopraw mięso wieczorem, włóż do lodówki, a na drugi dzień wystarczy, że wrzucisz je do piekarnika. To idealne rozwiązanie na obiad w drugi dzień świąt. Pokochasz ten przepis na mocno soczysty schab pieczony w rękawie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak upiec schab, żeby był miękki i soczysty?
W czym tkwi sekret idealnego schabu? Przede wszystkim w dobrej jakości wieprzowinie, odpowiednio dobranej marynacie i sposobie pieczenia. Wybieraj zawsze mięso zwarte i elastyczne o lekko różowej barwie, i które okala cienka warstwa tłuszczu (nadająca soczystości).
Jeśli chodzi o marynatę, możliwości są nieograniczone. Jedną z klasycznych propozycji jest połączenie papryki z czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Jak długo marynować schab? Jeśli nie mamy czasu, odstawmy go przynajmniej na godzinę, najlepiej jednak, by spędził całą noc (ok. 12 godzin) w przyprawach.
Pieczenie to szalenie istotny element w procesie przyrządzania schabu. Najłatwiejszą metodą jest pieczenie schabu w rękawie, gdyż nie wymaga doglądania mięsa i podlewania go płynami. Dzięki folii wilgoć równomiernie się rozprowadza, a przez to schab wychodzi miękki i soczysty.
Zobacz także
Mocno soczysty schab pieczony w rękawie. Przepis
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 1 łyżka papryki mielonej słodkiej,
- 1 łyżka czosnku granulowanego lub 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki majeranku,
- 1 łyżka soli,
- mała łyżeczka pieprzu,
- olej roślinny.
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy wymieszaj z olejem tak, by masa miała konsystencję pasty. Jeśli korzystasz ze świeżego czosnku, dodaj go przeciśniętego przez praskę.
- Przygotowaną pastę wetrzyj dokładnie w schab. Tak przygotowane mięso włóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie mięso przełóż do rękawa kuchennego i dokładnie zawiń.
- Schab wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 50-55 minut.
- Zanim wyjmiesz gotową pieczeń z rękawa, pamiętaj, by najpierw ostudzić mięso.
Tak przygotowany schab podawaj do obiadu (do powstałego sosu dodaj smażoną cebulę i wymieszaj z zasmażką) lub ostudzony i pokrojony w cienkie plasterki jako wędlinę.