W drugi dzień świąt na obiad, a później na kanapki. Ten schab to majstersztyk

Jest tak soczysty, że na sam jego widok ślinianki zaczynają pracować na pełnych obrotach. Podaj ten schab podczas drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia, a zbierzesz oklaski. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i pokrojony w cienkie plasterki i podany jako wędlina.

Zobacz przepis na soczysty schabZobacz przepis na soczysty schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dopraw mięso wieczorem, włóż do lodówki, a na drugi dzień wystarczy, że wrzucisz je do piekarnika. To idealne rozwiązanie na obiad w drugi dzień świąt. Pokochasz ten przepis na mocno soczysty schab pieczony w rękawie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Jak upiec schab, żeby był miękki i soczysty?

W czym tkwi sekret idealnego schabu? Przede wszystkim w dobrej jakości wieprzowinie, odpowiednio dobranej marynacie i sposobie pieczenia. Wybieraj zawsze mięso zwarte i elastyczne o lekko różowej barwie, i które okala cienka warstwa tłuszczu (nadająca soczystości).

Jeśli chodzi o marynatę, możliwości są nieograniczone. Jedną z klasycznych propozycji jest połączenie papryki z czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Jak długo marynować schab? Jeśli nie mamy czasu, odstawmy go przynajmniej na godzinę, najlepiej jednak, by spędził całą noc (ok. 12 godzin) w przyprawach.

Pieczenie to szalenie istotny element w procesie przyrządzania schabu. Najłatwiejszą metodą jest pieczenie schabu w rękawie, gdyż nie wymaga doglądania mięsa i podlewania go płynami. Dzięki folii wilgoć równomiernie się rozprowadza, a przez to schab wychodzi miękki i soczysty.

Mocno soczysty schab pieczony w rękawie. Przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego lub 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka soli,
  • mała łyżeczka pieprzu,
  • olej roślinny.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy wymieszaj z olejem tak, by masa miała konsystencję pasty. Jeśli korzystasz ze świeżego czosnku, dodaj go przeciśniętego przez praskę.
  2. Przygotowaną pastę wetrzyj dokładnie w schab. Tak przygotowane mięso włóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.
  3. Po tym czasie mięso przełóż do rękawa kuchennego i dokładnie zawiń.
  4. Schab wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 50-55 minut.
  5. Zanim wyjmiesz gotową pieczeń z rękawa, pamiętaj, by najpierw ostudzić mięso.

Tak przygotowany schab podawaj do obiadu (do powstałego sosu dodaj smażoną cebulę i wymieszaj z zasmażką) lub ostudzony i pokrojony w cienkie plasterki jako wędlinę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej