W drugi dzień Świąt robię pizzę z resztek. Moja rodzina ją uwielbia

Wigilia i Boże Narodzenie to czas, kiedy na stole królują tradycyjne potrawy. Niestety, często po świątecznym obiedzie zostaje wiele resztek, które szkoda wyrzucać. Idealnym sposobem na ich wykorzystanie jest pizza.

Pizza z resztkami świątecznego jedzenia.Pizza z resztkami świątecznego jedzenia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomek Zielonka
Marcin Michałowski

Po obfitych świątecznych ucztach często zostaje nam mnóstwo smakołyków, zwłaszcza mięsa z uroczystego obiadu. Dlaczego nie stworzyć czegoś nowego i niezwykłego z tych resztek? Pizza ze świątecznych pozostałości to nie tylko pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa, ale również sposób na kontynuację świątecznego smaku w bardziej niekonwencjonalny sposób. Przygotowuję ją dla mojej rodziny co roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Pizza ze świątecznych resztek - prosty przepis

Pizza ze świątecznych resztek to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru mięsa, które przygotowaliśmy na uroczysty obiad. Bazę stanowi klasyczny sos pomidorowy. Na wierzchu można położyć kawałki indyka, wędliny, ryby lub warzyw. Kompozycję dopełnią plastry mozzarelli i ulubione dodatki.

Składniki:

  • ciasto na pizzę (ja używam gotowego ciasta),
  • sos pomidorowy (6 łyżek stołowych),
  • indyk lub inne kawałki pieczonego mięsa,
  • przyprawa do pizzy,
  • mozzarella.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 220 st. C (tryb góra-dół) lub 200 st. C (z termoobiegiem). Rozwałkowuję ciasto na cienki placek.
  2. Smaruję spód sosem pomidorowym. Układam kawałki mięsa, które zostały ze Świąt i pozostałe dodatki według uznania.
  3. Posypuję pizzę mozzarellą.
  4. Piekę przez 10-12 minut, aż ser się roztopi, a ciasto zbrązowieje.

Poniżej kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą wam przygotować pyszną pizzę ze świątecznych resztek:

  • Jeśli macie resztki pieczonych warzyw, możecie je również wykorzystać do przygotowania pizzy.
  • Jeśli chcecie, aby pizza była bardziej wyrazista w smaku, możecie dodać do niej ulubione przyprawy, takie jak oregano, bazylia, tymianek, lubczyk lub chili.
  • Aby pizza miała chrupiące ranty, warto wyłożyć blaszkę do pieczenia pergaminem lub specjalnym kamieniem.

Pizza ze świątecznych resztek to pyszny i łatwy do przygotowania pomysł na obiad lub kolację. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru jedzenia, które zostało po świętach.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji