W drugi dzień Świąt robię pizzę z resztek. Moja rodzina ją uwielbia

W drugi dzień Świąt robię pizzę z resztek. Moja rodzina ją uwielbia

Pizza z resztkami świątecznego jedzenia.
Pizza z resztkami świątecznego jedzenia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomek Zielonka
26.12.2023 07:59, aktualizacja: 26.12.2023 08:49

Wigilia i Boże Narodzenie to czas, kiedy na stole królują tradycyjne potrawy. Niestety, często po świątecznym obiedzie zostaje wiele resztek, które szkoda wyrzucać. Idealnym sposobem na ich wykorzystanie jest pizza.

Po obfitych świątecznych ucztach często zostaje nam mnóstwo smakołyków, zwłaszcza mięsa z uroczystego obiadu. Dlaczego nie stworzyć czegoś nowego i niezwykłego z tych resztek? Pizza ze świątecznych pozostałości to nie tylko pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa, ale również sposób na kontynuację świątecznego smaku w bardziej niekonwencjonalny sposób. Przygotowuję ją dla mojej rodziny co roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza ze świątecznych resztek - prosty przepis

Pizza ze świątecznych resztek to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru mięsa, które przygotowaliśmy na uroczysty obiad. Bazę stanowi klasyczny sos pomidorowy. Na wierzchu można położyć kawałki indyka, wędliny, ryby lub warzyw. Kompozycję dopełnią plastry mozzarelli i ulubione dodatki.

Składniki:

  • ciasto na pizzę (ja używam gotowego ciasta),
  • sos pomidorowy (6 łyżek stołowych),
  • indyk lub inne kawałki pieczonego mięsa,
  • przyprawa do pizzy,
  • mozzarella.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 220 st. C (tryb góra-dół) lub 200 st. C (z termoobiegiem). Rozwałkowuję ciasto na cienki placek.
  2. Smaruję spód sosem pomidorowym. Układam kawałki mięsa, które zostały ze Świąt i pozostałe dodatki według uznania.
  3. Posypuję pizzę mozzarellą.
  4. Piekę przez 10-12 minut, aż ser się roztopi, a ciasto zbrązowieje.

Poniżej kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą wam przygotować pyszną pizzę ze świątecznych resztek:

  • Jeśli macie resztki pieczonych warzyw, możecie je również wykorzystać do przygotowania pizzy.
  • Jeśli chcecie, aby pizza była bardziej wyrazista w smaku, możecie dodać do niej ulubione przyprawy, takie jak oregano, bazylia, tymianek, lubczyk lub chili.
  • Aby pizza miała chrupiące ranty, warto wyłożyć blaszkę do pieczenia pergaminem lub specjalnym kamieniem.

Pizza ze świątecznych resztek to pyszny i łatwy do przygotowania pomysł na obiad lub kolację. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru jedzenia, które zostało po świętach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także