W dzieciństwie uwielbiałam te kotlety. Teraz robię je z pysznym farszem

Klasyczny obiad składa się z trzech elementów: surówki, ziemniaków i oczywiście kotleta. Każdy ma swojego faworyta – jedni wybierają nowocześniejsze wersje, inni wracają do smaków dzieciństwa. Postanowiłam połączyć oba podejścia i do dobrze znanego, domowego smaku dodałam coś nowego, dzięki czemu całość zyskała jeszcze więcej charakteru.

W dzieciństwie uwielbiałam te kotletyW dzieciństwie uwielbiałam te kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu osób kotlet bez mięsa jest wręcz profanacją i czymś nie do pomyślenia, a przecież jeszcze kilkanaście lat temu regularnie jadano właśnie takie. Działo się tak ze względu na to, że mięso było trudno dostępne, przez co wiele osób musiało obejść się smakiem.

Kotlety przygotowywano więc w wielu bezmięsnych wersjach. Wśród popularnych alternatyw znajdowały się kotlety ziemniaczane, które zresztą do dziś należą do moich ulubionych. Z biegiem lat zaczęłam dodawać do nich różne produkty, aby były jeszcze smaczniejsze, aż w końcu znalazłam coś, co wspaniale ubogaca ich smak.

Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Kiedyś, na próbę, dodałam do masy na kotlety ziemniaczane pieczarki i bardzo szybko spodobało mi się to połączenie. Eksperymentując dalej z pieczarkami, przygotowałam farsz i dodałam go do środka kotletów — i to właśnie był strzał w dziesiątkę. Niektórzy uważają, że kotlety ziemniaczane są zbyt mdłe, więc farsz jest świetnym rozwiązaniem tego problemu. Dzięki niemu kotlety są znacznie bogatsze w smaku i pomagają nieco urozmaicić obiad.

Przepis na kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 700 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna jałowca,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Następnie ostudź i przeciśnij przez praskę.
  2. Pieczarki oczyść i drobno posiekaj.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki, czosnek, tymianek, jałowiec i listki laurowe.
  5. Smaż do całkowitego odparowania płynu i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Do ziemniaków dodaj obie mąki, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto, formuj kulki i spłaszczaj je w dłoniach.
  7. Kotlety nadziewaj farszem i zlepiaj, formując kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład surówką i sosem jogurtowym.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci