WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

W dzieciństwie uwielbiałam te kotlety. Teraz robię je z pysznym farszem

Klasyczny obiad składa się z trzech elementów: surówki, ziemniaków i oczywiście kotleta. Każdy ma swojego faworyta – jedni wybierają nowocześniejsze wersje, inni wracają do smaków dzieciństwa. Postanowiłam połączyć oba podejścia i do dobrze znanego, domowego smaku dodałam coś nowego, dzięki czemu całość zyskała jeszcze więcej charakteru.

W dzieciństwie uwielbiałam te kotletyW dzieciństwie uwielbiałam te kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu osób kotlet bez mięsa jest wręcz profanacją i czymś nie do pomyślenia, a przecież jeszcze kilkanaście lat temu regularnie jadano właśnie takie. Działo się tak ze względu na to, że mięso było trudno dostępne, przez co wiele osób musiało obejść się smakiem.

Kotlety przygotowywano więc w wielu bezmięsnych wersjach. Wśród popularnych alternatyw znajdowały się kotlety ziemniaczane, które zresztą do dziś należą do moich ulubionych. Z biegiem lat zaczęłam dodawać do nich różne produkty, aby były jeszcze smaczniejsze, aż w końcu znalazłam coś, co wspaniale ubogaca ich smak.

Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Kiedyś, na próbę, dodałam do masy na kotlety ziemniaczane pieczarki i bardzo szybko spodobało mi się to połączenie. Eksperymentując dalej z pieczarkami, przygotowałam farsz i dodałam go do środka kotletów — i to właśnie był strzał w dziesiątkę. Niektórzy uważają, że kotlety ziemniaczane są zbyt mdłe, więc farsz jest świetnym rozwiązaniem tego problemu. Dzięki niemu kotlety są znacznie bogatsze w smaku i pomagają nieco urozmaicić obiad.

Przepis na kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 700 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna jałowca,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Następnie ostudź i przeciśnij przez praskę.
  2. Pieczarki oczyść i drobno posiekaj.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki, czosnek, tymianek, jałowiec i listki laurowe.
  5. Smaż do całkowitego odparowania płynu i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Do ziemniaków dodaj obie mąki, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto, formuj kulki i spłaszczaj je w dłoniach.
  7. Kotlety nadziewaj farszem i zlepiaj, formując kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład surówką i sosem jogurtowym.

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem