W kilka minut robię obłędny sos do surówki. Wszyscy pytają mnie o przepis
29.04.2024 09:35, aktual.: 29.04.2024 09:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Masz w domu i nie wiesz, co z nią zrobić? Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, która wciąga od pierwszego kęsa. Sekretem tej sałatki jest obłędny sos przypominający francuski winegret.
Surówka z kapusty pekińskiej to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Jest smaczna, tania, zdrowa i niezwykle chrupiąca. Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak najczęściej serwuje się ją w wersji słodko-kwaśnej tak, jak w chińskich restauracjach.
Masz ochotę na surówkę z kapusty pekińskiej? Wypróbuj poniższy przepis, a na stałe zagości w twoim menu. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś, a to wszystko przez wyjątkowy, kremowy sos.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można zrobić z kapusty pekińskiej?
Kapusta pekińska to niedoceniane warzywo, które kryje wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina B6 czy kwas foliowy. Można jeść ją bez wyrzutów sumienia, bowiem w 100 g kapusty znajduje się zaledwie 13 kcal.
Co można zrobić z kapusty pekińskiej? Ze względu na swoją chrupkość najczęściej ląduje w sałatkach i surówkach, jednak można wykorzystać ją do przygotowania dań na ciepło. Kapusta pekińska sprawdzi się w daniach typu stir fry, curry, zupach, potrawkach jednogarnkowych, a nawet w bigosie. Jest lekkostrawna, dlatego też może być spożywana przez osoby borykające się z niestrawnością czy nadkwasotą.
Mimo to najpopularniejszym daniem z tej kapusty jest surówka w słodko-kwaśnym sosie. Jeśli jesteś fanem kapusty pekińskiej, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Tak dobrej surówki jeszcze nie jadłeś.
Surówka z kapusty pekińskiej — przepis
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy,
- łyżka soku z cytryny,
- marchewka,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę umyj, osusz i poszatkuj w cienkie paski. Przełóż ją do dużej miski i natrzyj ją solą.
- Marchewkę umyj, osusz i pokrój w cienkie słupki. Dodaj ją do kapusty.
- Wyciągnij niewielką miskę i wlej do niej miód, musztardę, jogurt grecki oraz sok z cytryny. Dodaj sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym sosem polej kapustę i wymieszaj całość.
- Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 20 minut.
Ta surówka doskonale komponuje się z mięsem i daniami z grilla. Wypróbuj!