W Polsce wciąż jest mało znana. Możesz użyć zamiast zasmażki do zagęszczania sosu

Zwróciłeś uwagę w sklepie czy na straganie na zielone strąki, które przypominają nieco paprykę chili? A może nasunęło ci się porównanie z fasolką szparagową. To właśnie wciąż mało znana okra. Warto wiedzieć, jak ją wykorzystać w kuchni.

OkraOkra jest dostępna w sklepach i na straganach.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Graeme Sinclair / 500px
Dorota Gepert

Okra, ale też piżmian jadalny to dwie najczęściej używane nazwy tego smakołyku. Czasami też można spotkać się z innymi, np. lady’s finger, czyli palec damy, ketmia piżmowa, ketmia jadalna czy bhindi. Czy to owco czy warzywo? Pod względem biologicznym jest to owoc, ale w kuchni używa się okry jako warzywa, dlatego tak właśnie jest określana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Nawet na surowo

Choć niektórym przypomina papryczkę, smak okry jest daleki od pikantnego. Można go określić jako łagodny, neutralny, trochę trawiasty. Zdarzają się porównania do cukinii albo bakłażana czy zielonej fasoli. Walory smakowe okry zmieniają się też w zależności od przygotowania. Gotowana jest bardzo delikatna, a podsmażona mocno chrupiąca. Czy można ją jeść na surowo? Nie ma przeciwwskazań.

Wiele możliwości

Gdy się przekonasz do smaku okry, znajdziesz dla niej mnóstwo zastosowań w kuchni. Pasuje do warzywnych zup, a także mięsnych gulaszy czy sosów. Urozmaici smak klasycznego leczo czy risotto. Jest też idealna do sałatek. Można ją piec, gotować w wodzie i na parze, grillować, podsmażać, dusić i marynować. Świetnie smakuje smażona w cieście.

Trik na zagęszczanie

Okra ma jeszcze jedną, ciekawą właściwość. Podczas gotowania wydziela gęsty i kleisty śluz. Dlatego świetnie się sprawdzi jako naturalny i niskokaloryczny (100 g okry to tylko 36 kcal) zagęstnik do zup i sosów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej