Zamiast zbierać, depczemy po nich. Usuwa pasożyty i zbija wysoki cholesterol

Wybierasz się na spacer nad jezioro czy rzekę? Jest duża szansa, że natkniesz się na tę roślinę. Porasta ona podmokłe tereny, szuwary, moczary, łąki. Trudo ją przegapić, ale nie zawsze wiemy, jakie ma cenne właściwości.

tataraktatarak
Źródło zdjęć: © Getty Images
Dorota Gepert

Tatarak rośnie w całym kraju i na pewno nie jest rośliną nieznaną. Ma charakterystyczne grube kłącza i długie liście, a na jej końcu wyrasta gruby, kolbowaty kwiatostan. Tatarak osiąga nawet do 1 m długości. Często zdobi oczka wodne, bo jego uprawa nie jest trudna. A roślina robi wrażenie! Pochodzi z Azji, a w Europie rozprzestrzeniła się podczas najazdów tatarskich. Nawet nazywana jest często tatarskim zielem, ajerem, szuwarem czy kalmusem. Roślinę do celów leczniczych zbiera się wiosną lub jesienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Cenne kłącza

W zielarstwie wykorzystuje się kłącze tataraku wraz z korą oraz kłącze okorowane. Można je pozyskiwać właśnie teraz. Kłącza trzeba wydobyć, potem nożem odciąć części naziemne i korzonki. Następnie należy je oczyścić, umyć i pociąć na 15–20 cm kawałki. Ziele suszmy w warunkach naturalnych, w przewiewnym i zacienionym miejscu. Wysuszone kłącza tataraku przechowuje się w szczelnym pojemniku, by nie tracił cennych właściwości. Nie jest to wcale takie łatwe zadanie, by samodzielnie przygotować tatarak, ale można go też kupić go w sklepach zielarskich i aptekach.

Jak działa?

Tatarak jako roślinę leczniczą docenia się od setek lat. Pozyskany wiosną korzeń tataraku uchodzi za lek na jelita, stosowany najczęściej przy dolegliwościach układu pokarmowego, m.in. niestrawnościach, wrzodach, kolkach jelitowych. W medycynie tybetańskiej uważano go za środek przeciw pasożytom, zaś w medycynie chińskiej – na żołądek i reumatyzm. Rodzima medycyna ludowa docenia tatarak ze względu na jego właściwości wzmacniające, wyciszające, pobudzające apetytu, oczyszczające. Badania naukowe potwierdziły, iż tatarak wykazuje działanie uspokajające i hipnotyczne. W wyciszeniu i ułatwieniu zasypiania może być nawet skuteczniejszy niż popularna melisa.

Tatarskie ziele ma gorzki, silny smak. W niewielkich ilościach może być stosowane jako przyprawa, np. do mięs czy sosów. Wchodzi też w skład mieszanek ziołowych. Nadaje się także do kompotów, ciast, deserów. Herbatkę tatarakową warto wypróbować na trawienie:1 łyżkę suszonego korzenia zalej szklanką letniej wody, przykryj i odstaw na całą noc. Rano wywar zagotuj, wypij połowę od razu, a drugą wieczorem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej