Co roku do wielkanocnego obiadu robię ćwikłę z chrzanem. Przepis mam jeszcze od prababci

Przyznaję, że przez cały rok po ten przysmak sięgam sporadycznie. Jednak gdy już tylko zbliżają się święta wielkanocne już planuję, kiedy przygotuję ćwikłę z chrzanem. Przepis na nią jest w mojej rodziny od pokoleń. Szczerze? Nie znam lepszego. Jeden składnik może cię zaskoczyć.

ĆwikłaĆwikła
Źródło zdjęć: © Getty Images | SingerGM
Dorota Gepert

Ćwikłę bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym, nie jest to też wielki wydatek. Może więc nie ma sensu jej robić? Według mnie wręcz przeciwnie. Nie zajmuje to wcale dużo czasu, a smaku nie da się porównać z gotowym produktem. Słodkie i ostre nuty są świetnie zrównoważone. Domowa ćwikła jest najlepszym dodatkiem do wielkanocnych mięs, wędlin i jajek. W tym roku przygotują ją znowu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Sekretny składnik

Chrzan jest świetny, jednak dla wielu z nas jego smak jest zbyt ostry. Wtedy idealnie sprawdza się ćwikła. Jest delikatniejsza. Ostry smak chrzanu świetnie równoważą buraki. Do ćwikły dobrze jest wybrać te podłużne, bo są zdecydowanie najsłodsze. Wystarczy je ugotować lub upiec w piekarniku, zetrzeć i wymieszać z chrzanem oraz przyprawami. Moja prababcia dodawała sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny. To klasyka, która nikogo nie zaskoczy. Ale miała jeszcze swój sekretny składnik, czyli prażone nasiona kopru włoskiego.

Włoski twist

Nasiona kopru mają słodkawy i korzenny smak, świetnie komponują się z burakami. Delikatnie przełamują tradycyjny smak ćwikły. Dają taki śródziemnomorski twist, bo w kuchni włoskiej stosowane są bardzo często. Koper włoski ma też świetny wpływ na układ trawienny, co w kontekście świątecznych, często obfitych posiłków, może okazać się zbawienne.

Każdy sobie poradzi

Ćwikła to buraki z chrzanem i przyprawy. Lista składników jest krótka, a przepis łatwy. Można ją przygotować w między czasie, bo w porównaniu z innymi świątecznymi potrawami, to zadanie jak dla dziecka. Jednak nie w ostatniej chwili! Już od czasów mojej prababci, w mojej rodzinie robi się ją kilka dni wcześniej. Ćwikła w chłodzie nabiera wyjątkowego smaku. Jej składniki potrzebują czasu, by się "przegryźć", podobnie jak w przypadku sałatek.

Przepis na ćwikłę z notatnika prababci

Składniki:

  • 50 g startego chrzanu,
  • 3 buraki,
  • 20 g cukru pudru,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • prażone nasiona kopru do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj do miękkości, przestudź. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, możesz też użyć malaksera.
  2. Do tak przygotowanych buraków dodaj cukier, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj i dodaj chrzan. Ponownie wymieszaj całość.
  3. Ćwikłę przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki.
  4. Podawaj ćwikłę posypaną prażonymi nasionami kopru włoskiego. Możesz też rozgnieć je w moździerzu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata