WAŻNE
TERAZ

Iga Świątek w finale Wimbledonu

W lodówce tylko parówki i śmietana, a sklepy zamknięte? Z tym przepisem wyczarujesz danie z PRL

Jedni na widok tego dania uniosą brwi ze zdumienia, inni od razu zabiorą się za jedzenie. Gdy w lodówce pustka, parówki w sosie pomidorowym stają się prawdziwym rarytasem. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze porcję sentymentu z dzieciństwa, otrzymujemy danie, które mogłoby dostać taką swojską, PRLowską gwiazdkę Michelin.

Parówki w sosie pomidorowymParówki w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Młodsze pokolenie tego nie pamięta, bo obecnie w sklepach półki uginają się od towarów. Kiedy jednak widać było na nich głównie pustki, podobnie zresztą jak w portfelu, gospodynie uruchamiały wyobraźnię i tworzyły coś z niczego. Ekspresowe parówki w sosie pomidorowym dziś wydają się być ekstrawagancją, ale dla wielu Polaków to smak dzieciństwa. Warto go sobie czasami przypomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Parówki w sosie pomidorowym - przysmak z PRL

Umówmy się - to danie nie jest szczytem kulinarnej finezji, a po podaniu go w "MasterChefie" pewnie trzeba byłoby oddać fartuch. To jednak przepis kryzysowy, gdy w lodówce mamy głównie światło, a i budżet niespecjalnie nadaje się do nadszarpnięcia, by zamówić chińszczyznę czy pizzę.

Parówki w sosie pomidorowym
Parówki w sosie pomidorowym © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Parówka parówce nierówna, więc warto zwracać uwagę na skład. Okaże się wtedy, że można zrobić naprawdę smaczne i jakościowe danie. Parówki w sosie pomidorowym podać można z ziemniakami, ryżem lub kaszą - w zależności od tego, na co masz ochotę.

Zamiast przecieru pomidorowego możesz użyć również passaty pomidorowej. Dodaj wtedy mniej wody. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do sosu szczyptę ostrej papryki chilli lub kilka kropel sosu Tabasco.

Składniki:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • 350-400 ml wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 parówki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj parówki. Zdejmij z nich osłonki (jeśli posiadają) i zrób małe nacięcia na każdym końcu. Dzięki temu sos lepiej je otoczy.
  2. Wrzuć parówki na patelnię i podsmażaj je z każdej strony, aż się lekko zarumienią.
  3. Dodaj do parówek trochę wody, przypraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. Dodaj przecier pomidorowym oraz wodę i gotuj przez chwilę.
  4. W osobnym kubku wymieszaj mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Wlej tę mieszankę do sosu z parówkami i mieszaj, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.

Gotowe parówki w sosie pomidorowym podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny