W lodówce tylko parówki i śmietana, a sklepy zamknięte? Z tym przepisem wyczarujesz danie z PRL

Jedni na widok tego dania uniosą brwi ze zdumienia, inni od razu zabiorą się za jedzenie. Gdy w lodówce pustka, parówki w sosie pomidorowym stają się prawdziwym rarytasem. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze porcję sentymentu z dzieciństwa, otrzymujemy danie, które mogłoby dostać taką swojską, PRLowską gwiazdkę Michelin.

Parówki w sosie pomidorowymParówki w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Młodsze pokolenie tego nie pamięta, bo obecnie w sklepach półki uginają się od towarów. Kiedy jednak widać było na nich głównie pustki, podobnie zresztą jak w portfelu, gospodynie uruchamiały wyobraźnię i tworzyły coś z niczego. Ekspresowe parówki w sosie pomidorowym dziś wydają się być ekstrawagancją, ale dla wielu Polaków to smak dzieciństwa. Warto go sobie czasami przypomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Parówki w sosie pomidorowym - przysmak z PRL

Umówmy się - to danie nie jest szczytem kulinarnej finezji, a po podaniu go w "MasterChefie" pewnie trzeba byłoby oddać fartuch. To jednak przepis kryzysowy, gdy w lodówce mamy głównie światło, a i budżet niespecjalnie nadaje się do nadszarpnięcia, by zamówić chińszczyznę czy pizzę.

Parówki w sosie pomidorowym
Parówki w sosie pomidorowym © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Parówka parówce nierówna, więc warto zwracać uwagę na skład. Okaże się wtedy, że można zrobić naprawdę smaczne i jakościowe danie. Parówki w sosie pomidorowym podać można z ziemniakami, ryżem lub kaszą - w zależności od tego, na co masz ochotę.

Zamiast przecieru pomidorowego możesz użyć również passaty pomidorowej. Dodaj wtedy mniej wody. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do sosu szczyptę ostrej papryki chilli lub kilka kropel sosu Tabasco.

Składniki:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • 350-400 ml wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 parówki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj parówki. Zdejmij z nich osłonki (jeśli posiadają) i zrób małe nacięcia na każdym końcu. Dzięki temu sos lepiej je otoczy.
  2. Wrzuć parówki na patelnię i podsmażaj je z każdej strony, aż się lekko zarumienią.
  3. Dodaj do parówek trochę wody, przypraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. Dodaj przecier pomidorowym oraz wodę i gotuj przez chwilę.
  4. W osobnym kubku wymieszaj mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Wlej tę mieszankę do sosu z parówkami i mieszaj, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.

Gotowe parówki w sosie pomidorowym podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój