W majówkę przygotuję te pyszne szaszłyki z kurczaka. Ekstra dodatek robi robotę
Szaszłyki z kurczaka to mój pewniak na grilla. Bez względu na to, czy przełożę mięso papryką czy ananasem, patyki szybko wracają puste. Tak dobrze smakują z tym lekkim, tureckim sosem.
Uważam, że do dań z grilla niezbędne są świeże dodatki, nie tylko w postaci lekkich i orzeźwiających sosów, ale także sałatek. Jeśli tylko masz taką możliwość, wykorzystaj wiosenne warzywa z ogródka, takie jak młody szpinak, rzodkiewki czy cebula dymka. Na grillu obok szaszłyków z kurczaka połóż szparagi, cukinię i paprykę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia
Jak przygotować patyki do szaszłyków?
Zanim zaczniesz nadziewać mięso na patyki, warto zastosować jeden prosty trik, który sprawi, że kurczak wyjdzie jeszcze lepszy i bardziej soczysty. Przygotuj pojemnik i ułóż w nim patyki do szaszłyków na płasko. Zalej je wodą i pozostaw na 20-30 minut – w tym czasie również mięso zdąży przejść marynatą.
Namoczone patyki do szaszłyków nie będą się przypalać na grillu, wobec czego mięso upiecze się równomiernie i pozostanie soczyste w środku. Co więcej, kurczak nie powinien do nich przywierać, co ułatwi ściągnięcie kąsków na talerz.
Przepis na szaszłyki z kurczaka z sosem haydari
Jeśli chcesz, przełóż mięso kawałkami świeżego ananasa, gruszki lub papryki.
Składniki na szaszłyki
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 limonka,
- 1 ząbek czosnku,
- garść liści kolendry,
- garść liści mięty.
Sos haydari:
- 300 g jogurtu greckiego,
- 100 g sera fety, 3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- garść świeżej mięty,
- garść koperku,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Pokrój mięso w kostkę o wymiarach ok. 3 x 3 cm.
- W misce wymieszaj sos sojowy z miodem, dodaj startą skórkę z limonki i wyciśnięty z niej sok. Wrzuć starty ząbek czosnku i świeże zioła. W takiej marynacie obtocz pokrojonego kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- W osobnej misce przygotuj sos – wymieszaj jogurt z rozkruszonym serem feta, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj świeże zioła, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw sos do lodówki, aby jego składniki mogły się "przegryźć".
- Ponadziewaj mięso na patyki i grilluj przez ok. 10-15 minut, pamiętając o obracaniu, aby mięso upiekło się równomiernie.
- Upieczone na grillu mięso maczaj w ziołowym sosie.