PrzepisW majówkę przygotuję te pyszne szaszłyki z kurczaka. Ekstra dodatek robi robotę

W majówkę przygotuję te pyszne szaszłyki z kurczaka. Ekstra dodatek robi robotę

Szaszłyki z kurczaka to mój pewniak na grilla. Bez względu na to, czy przełożę mięso papryką czy ananasem, patyki szybko wracają puste. Tak dobrze smakują z tym lekkim, tureckim sosem.

Nie wyobrażam sobie szaszłyków z kurczaka bez tego sosu
Nie wyobrażam sobie szaszłyków z kurczaka bez tego sosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uważam, że do dań z grilla niezbędne są świeże dodatki, nie tylko w postaci lekkich i orzeźwiających sosów, ale także sałatek. Jeśli tylko masz taką możliwość, wykorzystaj wiosenne warzywa z ogródka, takie jak młody szpinak, rzodkiewki czy cebula dymka. Na grillu obok szaszłyków z kurczaka połóż szparagi, cukinię i paprykę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Jak przygotować patyki do szaszłyków?

Zanim zaczniesz nadziewać mięso na patyki, warto zastosować jeden prosty trik, który sprawi, że kurczak wyjdzie jeszcze lepszy i bardziej soczysty. Przygotuj pojemnik i ułóż w nim patyki do szaszłyków na płasko. Zalej je wodą i pozostaw na 20-30 minut – w tym czasie również mięso zdąży przejść marynatą.

Namoczone patyki do szaszłyków nie będą się przypalać na grillu, wobec czego mięso upiecze się równomiernie i pozostanie soczyste w środku. Co więcej, kurczak nie powinien do nich przywierać, co ułatwi ściągnięcie kąsków na talerz.       

Przepis na szaszłyki z kurczaka z sosem haydari

Jeśli chcesz, przełóż mięso kawałkami świeżego ananasa, gruszki lub papryki.

Składniki na szaszłyki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 limonka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść liści kolendry,
  • garść liści mięty.

Sos haydari:

  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 100 g sera fety, 3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść świeżej mięty,
  • garść koperku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Pokrój mięso w kostkę o wymiarach ok. 3 x 3 cm.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy z miodem, dodaj startą skórkę z limonki i wyciśnięty z niej sok. Wrzuć starty ząbek czosnku i świeże zioła. W takiej marynacie obtocz pokrojonego kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. W osobnej misce przygotuj sos – wymieszaj jogurt z rozkruszonym serem feta, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj świeże zioła, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw sos do lodówki, aby jego składniki mogły się "przegryźć".
  4. Ponadziewaj mięso na patyki i grilluj przez ok. 10-15 minut, pamiętając o obracaniu, aby mięso upiekło się równomiernie.
  5. Upieczone na grillu mięso maczaj w ziołowym sosie.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie