W mig poprawisz trawienie i pożegnasz wzdęcia. Wystarczy dodać do herbaty popularną przyprawę

Słodki smak herbaty z goździkami to nie tylko przyjemność dla podniebienia. Ta przyprawa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie.

W mig poprawisz trawienie i pożegnasz wzdęcia. Wystarczy dodać do herbaty popularną przyprawęW mig poprawisz trawienie i pożegnasz wzdęcia. Wystarczy dodać do herbaty popularną przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielu z nas pije na co dzień herbatę. Często jednak ograniczamy się do dodatku cukru, cytryny czy popularnego soku malinowego. Dziś proponujemy nowy, pyszny sposób na podniesienie smaku herbaty i korzyści zdrowotnych tego napoju. Wystarczy dodać do herbaty jedną popularną przyprawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Goździki, znane ze świątecznych wypieków i grzańca, to nie tylko smakowity dodatek, ale również klucz do poprawy trawienia i zwalczania wzdęć.

Goździki – moc składników odżywczych

Goździki są bogatym źródłem witamin A, K, E, D, C i witamin z grupy B, a także minerałów takich jak potas, wapń, mangan, cynk, fosfor, sód, kwas foliowy, selen, magnez i kwasy omega 3. Ich korzystny wpływ na trawienie oraz pracę żołądka sprawia, że są doskonałym dodatkiem do herbaty, zwłaszcza w okresie zimowym.

Dodanie goździków do herbaty to nie tylko sposób na uzyskanie głębszego smaku napoju. Ich właściwości antyseptyczne zmniejszają stany zapalne, wspierają układ odpornościowy, a także przynoszą ulgę przy bólach menstruacyjnych czy migrenie. Antyoksydanty zawarte w goździkach obniżają poziom cukru i cholesterolu, co wpływa korzystnie na zdrowie. Ponadto goździki odświeżają oddech i łagodzą dolegliwości związane z układem nerwowym.

Jak przygotować herbatę z goździkami?

Przygotowanie herbaty z goździkami jest bardzo proste. Wystarczy dodać kilka goździków do kubka z wrzątkiem. Można je zalać razem z herbatą lub dodać później, w zależności od preferencji.

Jeśli chcemy wzmocnić działanie herbaty, możemy dodać do niej również inne przyprawy korzenne, np. cynamon, imbir lub anyż.

Kto powinien unikać goździków?

Oczywiście, należy pamiętać, że umiar jest kluczowy. Nie zaleca się przesadzania z ilością goździków, zwłaszcza dla osób podatnych na reakcje alergiczne. Kobiety w ciąży czy karmiące powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem goździków do diety. Podobnie jest w przypadku osób z nadciśnieniem, hipoglikemią i zaburzeniami krzepliwości krwi.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥