WAŻNE
TERAZ

Nie żyje Diane Keaton. Aktorka miała 79 lat

W piątki serwuję pyszne i pulchne kotleciki. Dzieci zjadają po 4 sztuki

Niektórzy sięgają po przepis na te kotlety, aby wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu. To świetny pomysł, wpisujący się w ideę zero waste. Jednak kiedy przychodzi ochota na placki, nie czekam na resztki. Gotuję ziemniaki na świeżo, rozgniatam i w mig mam gotową masę na pyszne i pulchne kotleciki.

Do kotletów ziemniaczanych warto dodać świeże ziołaDo kotletów ziemniaczanych warto dodać świeże zioła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety ziemniaczane nie potrzebują wielu dodatków. Świetnie smakują polane nawet zwykłym ketchupem. Niektórzy wolą wersję z domowym sosem czosnkowym lub w stylu greckiego tzatziki. Są też tacy, którzy wyjadają je prosto z patelni. Jeśli masz ochotę, zadbaj o świeży dodatek w postaci lekkiej i kolorowej sałatki. Wtedy obiad nie tylko będzie wyglądał apetyczniej, ale też dostarczy wielu wartościowych substancji odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Pyszne kotlety ziemniaczane – bogactwo wariantów

Podstawowy przepis na kotlety ziemniaczane możesz wzbogacić o różne dodatki, które wpłyną na ich smak. W ten sposób będziesz mieć do wyboru wiele różnych wariantów i danie nigdy nie będzie nudne. Jedną z propozycji jest domieszka startego żółtego sera, który roztopi się podczas smażenia, dodając kotletom wyrazistości i kremowej tekstury. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem kurkumy i przyprawy curry – zmieniają kolor na żółty i nabierają orientalnych nut.

Jeśli nie zależy ci na wersji wegetariańskiej, możesz dodać do nich pokrojony w drobną kosteczkę i podsmażony boczek. Takie kotlety polubią nie tylko dzieciaki, lecz także dorośli wielbiciele tradycyjnych smaków. Jeśli chcesz, żeby tworzyły bardziej konkretne danie, podaj je z gulaszem. Lubisz zielony kolor? Wymieszaj masę ziemniaczaną z podsmażonym szpinakiem. Dodaj świeże zioła, takie jak szczypiorek czy pietruszka, aby stały się bardziej wyraziste i pełne witamin.

Przepis na pulchne kotleciki z ziemniaków

Żeby kotlety wyszły bardziej puszyste, do masy ziemniaczanej dodaję jajko i odrobinę maślanki.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki maślanki,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść posiekanego koperku,
  • 100 g bułki tartej,
  • olej do smażenia lub masło klarowane.

Wykonanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w słonej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki maślanki i rozgnieć na gładkie puree.
  2. Na patelni z roztopionym masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj jajko, sól, pieprz i koperek. Ponownie wymieszaj.
  4. W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety.
  5. Obtocz je w bułce tartej i połóż na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym.
  6. Po ok. 4 minutach obróć je na drugą stronę. Smaż na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów