W piątki serwuję pyszne i pulchne kotleciki. Dzieci zjadają po 4 sztuki
Niektórzy sięgają po przepis na te kotlety, aby wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu. To świetny pomysł, wpisujący się w ideę zero waste. Jednak kiedy przychodzi ochota na placki, nie czekam na resztki. Gotuję ziemniaki na świeżo, rozgniatam i w mig mam gotową masę na pyszne i pulchne kotleciki.
Kotlety ziemniaczane nie potrzebują wielu dodatków. Świetnie smakują polane nawet zwykłym ketchupem. Niektórzy wolą wersję z domowym sosem czosnkowym lub w stylu greckiego tzatziki. Są też tacy, którzy wyjadają je prosto z patelni. Jeśli masz ochotę, zadbaj o świeży dodatek w postaci lekkiej i kolorowej sałatki. Wtedy obiad nie tylko będzie wyglądał apetyczniej, ale też dostarczy wielu wartościowych substancji odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni
Pyszne kotlety ziemniaczane – bogactwo wariantów
Podstawowy przepis na kotlety ziemniaczane możesz wzbogacić o różne dodatki, które wpłyną na ich smak. W ten sposób będziesz mieć do wyboru wiele różnych wariantów i danie nigdy nie będzie nudne. Jedną z propozycji jest domieszka startego żółtego sera, który roztopi się podczas smażenia, dodając kotletom wyrazistości i kremowej tekstury. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem kurkumy i przyprawy curry – zmieniają kolor na żółty i nabierają orientalnych nut.
Jeśli nie zależy ci na wersji wegetariańskiej, możesz dodać do nich pokrojony w drobną kosteczkę i podsmażony boczek. Takie kotlety polubią nie tylko dzieciaki, lecz także dorośli wielbiciele tradycyjnych smaków. Jeśli chcesz, żeby tworzyły bardziej konkretne danie, podaj je z gulaszem. Lubisz zielony kolor? Wymieszaj masę ziemniaczaną z podsmażonym szpinakiem. Dodaj świeże zioła, takie jak szczypiorek czy pietruszka, aby stały się bardziej wyraziste i pełne witamin.
Przepis na pulchne kotleciki z ziemniaków
Żeby kotlety wyszły bardziej puszyste, do masy ziemniaczanej dodaję jajko i odrobinę maślanki.
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki maślanki,
- 1 cebula,
- łyżka masła,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- garść posiekanego koperku,
- 100 g bułki tartej,
- olej do smażenia lub masło klarowane.
Wykonanie:
- Ugotuj ziemniaki w słonej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki maślanki i rozgnieć na gładkie puree.
- Na patelni z roztopionym masłem zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj jajko, sól, pieprz i koperek. Ponownie wymieszaj.
- W zwilżonych dłoniach uformuj kotlety.
- Obtocz je w bułce tartej i połóż na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym.
- Po ok. 4 minutach obróć je na drugą stronę. Smaż na złoty kolor.