W Polsce jest mało znany. Kto choć raz go spróbował, był zachwycony

W mojej rodzinie niekwestionowanym ideałem tego słodkiego aszkenazyjskiego puddingu był ten serwowany w koszernej restauracji Merit Chicken, znajdującej się na Brooklynie niedaleko mieszkania mojej babci w czasach, kiedy byłem mały.

KugelKugel
Źródło zdjęć: © Szabatowe przepisy
Katarzyna Gileta

Ich gęsty i sprężysty (makaron się nie rozpadał) kugel, w którym nie było widać jajka (wiele przepisów przypomina te na omlety z makaronem, które osobiście uważam za odrażające), był równie smaczny na zimno, co na ciepło, jako przystawka, deser czy dodatek do kawy. Przez lata próbowałem odtworzyć ten przepis i opublikowałem kilka jego wersji. Myślę, że tym razem w końcu trafiłem w dziesiątkę… aż do następnej próby.

Kugel makaronowy - przepis krok po kroku

Sposób przygotowania:

  • 250 g makaronu jajecznego,
  • 4 jajka,
  • 550 g musu jabłkowego,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 g rodzynek,
  • ½ Łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

BAZA

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Makaron ugotować al dente w dużym rondlu osolonej wrzącej wody, a następnie odcedzić.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego o głębokości 5 cm.

PIECZENIE

Przykryć folią aluminiową i piec przez mniej więcej 45 minut. Zdjąć folię i kontynuować pieczenie przez 5–10 minut, aż wierzch potrawy się zezłoci.

Przepis pochodzi z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"

Szabatowe przepisy
Szabatowe przepisy © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi