W Polsce mało kto je ten superowoc. Końska dawka żelaza i witaminy C 

Zapomniany skarb polskiej natury, dereń jadalny, rośnie tuż obok nas. Ten superowoc zdrowiem przebija cytrynę i jagody goji. Odkryj, dlaczego warto go jeść i w jakiej formie czerpać z niego najwięcej mocy. Przywróćmy mu należne miejsce w kuchni!

Dereń jadalnyDereń jadalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Choć dereń jadalny przez lata pozostawał w cieniu bardziej popularnych owoców, dziś wraca do łask jako prawdziwa bomba zdrowotna. Ten niedoceniany superowoc rośnie w wielu polskich ogrodach i lasach, a jego właściwości prozdrowotne przewyższają cytrynę i jagody goji. Warto dowiedzieć się, dlaczego dereń jadalny powinien na stałe zagościć w naszej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Dereń jadalny – naturalne źródło zdrowia i antyoksydantów

W dobie rosnącego zainteresowania naturalnymi metodami wspomagania zdrowia, dereń jadalny zyskuje coraz większe uznanie. Ten niewielki czerwony owoc, choć dziś mało popularny, był kiedyś powszechnie wykorzystywany w kuchni i medycynie ludowej. Obecnie na nowo odkrywamy jego potencjał – nie bez powodu mówi się o nim jako o polskim superowocu.

Dereń jadalny zawiera duże ilości polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Dzięki temu działa ochronnie na komórki, spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, w tym sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Co ciekawe, najwięcej tych cennych związków znajduje się w skórce derenia, dlatego warto go przetwarzać w całości.

Nie sposób pominąć także obecności unikalnej substancji – werbenaliny. To wyjątkowo trwały przeciwutleniacz, odporny na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Werbenalina ma szereg pozytywnych właściwości: wspiera układ krążenia, obniża poziom glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Dereń jadalny wspiera odporność i reguluje trawienie

Dereń jadalny to prawdziwa skarbnica witaminy C – zawiera jej aż 75 mg na 100 g, co czyni go świetnym wsparciem dla układu odpornościowego. Witamina C, oprócz wzmacniania odporności, poprawia przyswajanie żelaza, którego dereń również dostarcza w dużych ilościach. Z tego powodu jego spożywanie poleca się osobom z niedokrwistością lub niskim poziomem hemoglobiny.

Co więcej, dereń jadalny ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Jego regularne spożywanie łagodzi objawy niestrawności, wspiera trawienie i może przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowych. Dzięki działaniu moczopędnemu wspomaga też pracę nerek, pomaga usuwać nadmiar wody i sodu z organizmu oraz może być pomocny w leczeniu infekcji dróg moczowych.

Dodatkowo dereń dostarcza wielu ważnych pierwiastków – znajdziemy w nim potas, wapń, cynk, miedź i mangan. Te składniki mineralne są niezbędne do utrzymania prawidłowej pracy serca, układu nerwowego oraz procesów metabolicznych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację