W Polsce mało kto je ten superowoc. Końska dawka żelaza i witaminy C 

Zapomniany skarb polskiej natury, dereń jadalny, rośnie tuż obok nas. Ten superowoc zdrowiem przebija cytrynę i jagody goji. Odkryj, dlaczego warto go jeść i w jakiej formie czerpać z niego najwięcej mocy. Przywróćmy mu należne miejsce w kuchni!

Dereń jadalnyDereń jadalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Choć dereń jadalny przez lata pozostawał w cieniu bardziej popularnych owoców, dziś wraca do łask jako prawdziwa bomba zdrowotna. Ten niedoceniany superowoc rośnie w wielu polskich ogrodach i lasach, a jego właściwości prozdrowotne przewyższają cytrynę i jagody goji. Warto dowiedzieć się, dlaczego dereń jadalny powinien na stałe zagościć w naszej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Dereń jadalny – naturalne źródło zdrowia i antyoksydantów

W dobie rosnącego zainteresowania naturalnymi metodami wspomagania zdrowia, dereń jadalny zyskuje coraz większe uznanie. Ten niewielki czerwony owoc, choć dziś mało popularny, był kiedyś powszechnie wykorzystywany w kuchni i medycynie ludowej. Obecnie na nowo odkrywamy jego potencjał – nie bez powodu mówi się o nim jako o polskim superowocu.

Dereń jadalny zawiera duże ilości polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Dzięki temu działa ochronnie na komórki, spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, w tym sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Co ciekawe, najwięcej tych cennych związków znajduje się w skórce derenia, dlatego warto go przetwarzać w całości.

Nie sposób pominąć także obecności unikalnej substancji – werbenaliny. To wyjątkowo trwały przeciwutleniacz, odporny na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Werbenalina ma szereg pozytywnych właściwości: wspiera układ krążenia, obniża poziom glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Dereń jadalny wspiera odporność i reguluje trawienie

Dereń jadalny to prawdziwa skarbnica witaminy C – zawiera jej aż 75 mg na 100 g, co czyni go świetnym wsparciem dla układu odpornościowego. Witamina C, oprócz wzmacniania odporności, poprawia przyswajanie żelaza, którego dereń również dostarcza w dużych ilościach. Z tego powodu jego spożywanie poleca się osobom z niedokrwistością lub niskim poziomem hemoglobiny.

Co więcej, dereń jadalny ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Jego regularne spożywanie łagodzi objawy niestrawności, wspiera trawienie i może przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowych. Dzięki działaniu moczopędnemu wspomaga też pracę nerek, pomaga usuwać nadmiar wody i sodu z organizmu oraz może być pomocny w leczeniu infekcji dróg moczowych.

Dodatkowo dereń dostarcza wielu ważnych pierwiastków – znajdziemy w nim potas, wapń, cynk, miedź i mangan. Te składniki mineralne są niezbędne do utrzymania prawidłowej pracy serca, układu nerwowego oraz procesów metabolicznych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina