WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

W Polsce wciąż mało znana. Wystarczą 3 sztuki dziennie, aby oczyścić jelita i usunąć toksyny

Jujuba, czyli daktyl chiński, to azjatycki owoc ceniony za słodki smak i właściwości prozdrowotne. W Chinach nazywany "owocem życia", od wieków używany jest w medycynie tradycyjnej. Dziś zyskuje popularność jako superfood także w Europie i Ameryce.

Dlaczego warto jeść jujubę?Dlaczego warto jeść jujubę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Jujuba, zwana też daktylem chińskim, to owoc pochodzący z Azji, który zyskuje coraz większe uznanie w kuchniach na całym świecie. Jej słodki smak i delikatna konsystencja sprawiają, że świetnie sprawdza się zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. W wielu krajach Azji jest stałym elementem codziennego menu, a teraz również i w Polsce można ją coraz częściej spotkać w sklepach z produktami orientalnymi lub ekologicznymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Jak smakuje jujuba?

Świeże owoce jujuby przypominają w smaku jabłka – są chrupiące, lekko słodkie i bardzo orzeźwiające. Z kolei suszona jujuba zmienia swoją strukturę – staje się miękka i bardziej przypomina daktyle. W takiej postaci idealnie nadaje się jako zdrowa przekąska lub słodki dodatek do owsianki, jogurtu czy ciast.

Jak wykorzystać jujubę w kuchni?

W kuchni jujuba sprawdza się na wiele sposobów. Z owoców można robić dżemy, konfitury, kompoty, a nawet nalewki. W krajach azjatyckich często gotuje się z nich słodkie zupy lub dodaje do ryżu i potraw jednogarnkowych, gdzie nadają daniu słodyczy i głębi smaku. Można je również dusić z mięsem – szczególnie dobrze komponują się z wieprzowiną i drobiem, tworząc interesujący kontrast słodko-słony.

Jujuba świetnie nadaje się także do wypieków. W formie posiekanej może zastąpić rodzynki lub daktyle w ciastach, muffinach czy chlebach. Jej naturalna słodycz pozwala też ograniczyć ilość dodawanego cukru. W kuchni wegańskiej często stosowana jest jako składnik batoników energetycznych czy kulkek mocy – wystarczy zmiksować ją z orzechami i kakao.

Jak jujuba wpływa na zdrowie?

Już 3 suszone owoce jujuby dziennie mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie – wspierają odporność, poprawiają trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, a także pomagają łagodzić napięcie nerwowe. Przy regularnym stosowaniu, szczególnie w celach terapeutycznych, takich jak poprawa snu czy wzmocnienie organizmu, zaleca się spożywanie 5–10 sztuk dziennie. Warto jednak zacząć od mniejszej ilości i obserwować reakcję organizmu, dostosowując dawkę do indywidualnych potrzeb.

Kompot z jujuby i imbiru

To idealny napój na relaks i wsparcie trawienia, a przy okazji pyszna alternatywa dla klasycznych herbat.

Składniki:

  • 8–10 suszonych owoców jujuby,
  • 1 litr wody,
  • 2 plasterki świeżego imbiru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jujubę dokładnie opłucz i lekko przekrój, aby szybciej oddała smak.
  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj owoce jujuby, plasterki imbiru i laskę cynamonu.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. Po ugotowaniu odstaw na 10 minut do zaparzenia.
  5. Przecedź kompot, dodaj miód do smaku i podawaj na ciepło lub schłodzony.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze