W Portugalii gotują na każde święta zamiast rosołu. Cudownie rozgrzewa i przywraca siły

W Portugalii na świątecznym stole próżno szukać rosołu. Zamiast niego króluje aromatyczna Canja de Galinha, czyli rozgrzewająca zupa z kurczakiem, makaronem i miętą, która nie tylko syci, ale też stawia na nogi po chorobie.

Canja de Galinha rozgrzewa i pomaga przy przeziębieniuCanja de Galinha rozgrzewa i pomaga przy przeziębieniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć w Polsce rosół to klasyka na rodzinne okazje, w Portugalii podobną rolę odgrywa Canja de Galinha. To lekka, a zarazem treściwa zupa na bazie bulionu drobiowego, z dodatkiem miękkiego mięsa kurczaka, warzyw, makaronu i świeżej mięty. Dawniej uważano, że pomaga wrócić do zdrowia, dlatego często podawano ją osobom osłabionym lub przeziębionym. Dziś jest nieodłącznym elementem świąt i rodzinnych spotkań, a jej prostota i aromat sprawiają, że to danie uwielbiają całe pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Canja de Galinha od zawsze ma duże znaczenie dla Portugalczyków

Korzenie tej potrawy sięgają XVI wieku. Uważa się, że portugalska canja ma swoje źródło w kongee, czyli ryżowym kleiku popularnym w krajach azjatyckich. Z czasem przepis dostosowano do lokalnych smaków, zastępując ryż drobnym makaronem i wzbogacając o mięso drobiowe. W wielu dawnych koloniach Portugalii, np. w Brazylii, wciąż podaje się wersję z ryżem, jednak w samej Portugalii to właśnie makaron zyskał największą popularność. Zupa stała się symbolem domowego ciepła, daniem podawanym na świąteczne kolacje, ale także wtedy, gdy ktoś w rodzinie potrzebował regeneracji sił.

Jak przygotować Canja de Galinha?

Do klasycznej wersji potrzeba całego kurczaka, warzyw i przypraw. Mięso gotuje się z cebulą, marchewką, czosnkiem, liściem laurowym i ziołami, by uzyskać esencjonalny bulion. Następnie oddziela się mięso, przecedza bulion i w tej bazie gotuje drobny makaron – np. orzo lub pastinę. Na koniec dodaje się porwane kawałki kurczaka i świeżą miętę, która nadaje daniu wyjątkowy aromat i lekkość. W tradycyjnych portugalskich domach czasem dodaje się też niedojrzałe jajeczka z wnętrza kurczaka – to ukłon w stronę dawnych zwyczajów.

Składniki:

  • mały kurczak (ok. 1,4 kg),
  • 250 g drobnego makaronu,
  • 2 duże cebule,
  • 4 średnie marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • liść laurowy,
  • garść świeżej mięty,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka włóż do dużego garnka, dodaj dwie pokrojone marchewki, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, liść laurowy i zalej wodą.
  2. Gotuj na średnim ogniu około 40 minut.
  3. Mięso wyjmij, bulion przecedź.
  4. W tym samym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę i marchewki, dodaj resztę czosnku, zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotuj 10 minut, następnie wsyp makaron i ugotuj go al dente.
  6. Kurczaka obierz z kości, pokrój lub porwij i dodaj do zupy. Na końcu wrzuć listki świeżej mięty.

Canja de Galinha najlepiej smakuje podane od razu po przygotowaniu aromatyczne, delikatne i rozgrzewające.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety