W Portugalii zajadają "ślinę wielbłąda". Brzmi odpychająco, ale smakuje niebiańsko
Portugalskie desery to nie tylko kultowe pastéis de nata. Wśród tradycyjnych słodkości figuruje baba de camelo, co w tłumaczeniu oznacza dosłownie ślinę wielbłąda. Nie trzeba się jednak obawiać, bo pod tą nazwą skrywa się prawdziwa perełka.
My mamy swoje ruchanki na Kaszubach, Portugalczycy zajadają się śliną wielbłąda. Chociaż nazwa może brzmieć odpychająco, za tym nietypowym określeniem kryje się pyszny deser o lekkiej, musowej konsystencji i karmelowym smaku. Na dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością można wyczarować go w swoim domu. Wystarczą zaledwie trzy składniki, by przenieść się do słodkiego, portugalskiego raju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle z truskawkami - smakują jak u babci
Baba de camelo
Na początku XX wieku do domu pewnej Portugalki o imieniu Valentina wpadli niespodziewani goście. Chciała jednak odpowiednio ich przywitać i poczęstować czymś smacznym. Brakowało jej jednak wielu składników w kuchni, ale postanowiła zaimprowizować. Wzięła to, co znalazła w spiżarni i ekspresowo ukręciła deser. Wpadła na pomysł, by nazwać go "baba de camelo", czyli ślina wielbłąda. Z jednej strony miało to zaintrygować gości, z drugiej nieco ich odstraszyć od jedzenia, bo kobieta obawiała się kulinarnej wpadki.
Baba de camelo to puszysty mus z masy kajmakowej, serwowany często w towarzystwie migdałów. Nazwa, choć nietypowa, najprawdopodobniej nawiązuje do koloru i gęstej, ciągnącej się konsystencji deseru.
Przepis na portugalski mus karmelowy
W oryginale do karmelowego deseru dorzuca się bolacha Maria, czyli portugalskie, tradycyjne ciasteczka maślane. Cieszą się one ogromną popularnością, dostać je można niemal w każdym sklepie, a i one same są bazą do wielu deserów. Możesz jednak zamienić je tutaj na klasyczne ciasteczka maślane albo zwykłe herbatniki.
Składniki:
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej),
- 5 jajek,
- 4-5 ciasteczek maślanych lub herbatników,
- kilka migdałów.
Sposób przygotowania:
- Kajmak przełóż do dużej miski.
- Żółtka oddziel od białek i dodaj do kajmaku.
- Dokładnie zmiksuj, aż masa stanie się puszysta. Na jej powierzchni powinny zacząć pojawiać się pęcherzyki powietrza.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Piana powinna być na tyle sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry nogami nie wypadała.
- Do masy kajmakowej dodaj ubite jajka i delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
- Gotową masę przełóż do pucharków i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. W tym czasie deser stężeje i zyska odpowiednią, kremową konsystencję.
- Posyp pokruszonymi ciasteczkami i posiekanymi migdałami lub migdałami w płatkach.