W Portugalii zajadają "ślinę wielbłąda". Brzmi odpychająco, ale smakuje niebiańsko

Portugalskie desery to nie tylko kultowe pastéis de nata. Wśród tradycyjnych słodkości figuruje baba de camelo, co w tłumaczeniu oznacza dosłownie ślinę wielbłąda. Nie trzeba się jednak obawiać, bo pod tą nazwą skrywa się prawdziwa perełka.

Portugalski deser z mleka skondensowanegoPortugalski deser z mleka skondensowanego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

My mamy swoje ruchanki na Kaszubach, Portugalczycy zajadają się śliną wielbłąda. Chociaż nazwa może brzmieć odpychająco, za tym nietypowym określeniem kryje się pyszny deser o lekkiej, musowej konsystencji i karmelowym smaku. Na dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością można wyczarować go w swoim domu. Wystarczą zaledwie trzy składniki, by przenieść się do słodkiego, portugalskiego raju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z truskawkami - smakują jak u babci

Baba de camelo

Na początku XX wieku do domu pewnej Portugalki o imieniu Valentina wpadli niespodziewani goście. Chciała jednak odpowiednio ich przywitać i poczęstować czymś smacznym. Brakowało jej jednak wielu składników w kuchni, ale postanowiła zaimprowizować. Wzięła to, co znalazła w spiżarni i ekspresowo ukręciła deser. Wpadła na pomysł, by nazwać go "baba de camelo", czyli ślina wielbłąda. Z jednej strony miało to zaintrygować gości, z drugiej nieco ich odstraszyć od jedzenia, bo kobieta obawiała się kulinarnej wpadki.

Baba de camelo to puszysty mus z masy kajmakowej, serwowany często w towarzystwie migdałów. Nazwa, choć nietypowa, najprawdopodobniej nawiązuje do koloru i gęstej, ciągnącej się konsystencji deseru.

Przepis na portugalski mus karmelowy

W oryginale do karmelowego deseru dorzuca się bolacha Maria, czyli portugalskie, tradycyjne ciasteczka maślane. Cieszą się one ogromną popularnością, dostać je można niemal w każdym sklepie, a i one same są bazą do wielu deserów. Możesz jednak zamienić je tutaj na klasyczne ciasteczka maślane albo zwykłe herbatniki.

Składniki:


  • 1 puszka kajmaku (masy krówkowej),
  • 5 jajek,
  • 4-5 ciasteczek maślanych lub herbatników,
  • kilka migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Kajmak przełóż do dużej miski.
  2. Żółtka oddziel od białek i dodaj do kajmaku.
  3. Dokładnie zmiksuj, aż masa stanie się puszysta. Na jej powierzchni powinny zacząć pojawiać się pęcherzyki powietrza.
  4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Piana powinna być na tyle sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry nogami nie wypadała.
  5. Do masy kajmakowej dodaj ubite jajka i delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
  6. Gotową masę przełóż do pucharków i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. W tym czasie deser stężeje i zyska odpowiednią, kremową konsystencję.
  7. Posyp pokruszonymi ciasteczkami i posiekanymi migdałami lub migdałami w płatkach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis