W PRL-u to ciasto było hitem świąt. Teraz robię szybszą wersję bez pieczenia i jest równie pyszna

Ciasto ambasador to przekładany klasyk z PRL-u, który w oryginalnej wersji wymaga kilku godzin pracy. Jednak jeśli zamiast biszkoptu, użyjesz gotowych herbatników, całość zajmie ci już tylko 30 minut. Układasz je na dnie tortownicy, miksujesz składniki na krem, wylewasz galaretkę i gotowe. Szybki ambasador tężeje w lodówce, a ty zyskujesz czas dla siebie i swoich bliskich.

Szybki ambasador może wyglądać efektownieSzybki ambasador może wyglądać efektownie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Doskonale sprawdzają się dla osób, które nie lubią lub boją się piec biszkopty. Puszyste ciasto bywa kapryśne, więc żeby oszczędzić sobie stresu, można sięgnąć po proste zamienniki, takie jak herbatniki lub inne kruche ciasteczka. Jeśli masz ochotę na dodatkową warstwę, możesz pomiędzy kremem a galaretką ułożyć delicje o smaku pomarańczowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia

Trik na szybki krem czekoladowy

Sprytnym pomysłem na przygotowanie warstwy czekoladowej jest wykorzystanie gotowego kremu ze słoika. Dodajesz 3 łyżki wybranego produktu do bitej śmietany z mascarpone, miksujesz i po chwili masz już gotową warstwę do przełożenia ciasta.

Niestety, często skład takich kremów pozostawia wiele do życzenia. Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedniego produktu, roztop tabliczkę czekolady deserowej w kąpieli wodnej i po przestudzeniu wymieszaj z kremem mascarpone. Pamiętaj o dodaniu żelatyny, inaczej krem może się rozpływać.

Szybki ambasador przez pieczenia

To popularne warstwowe ciasto możesz przygotować w okrągłej tortownicy o średnicy ok. 24 cm lub w kwadratowej blaszce o boku długości 22-24 cm. Część brzoskwiń możesz pokroić w kostkę i wymieszać z kremem śmietankowym. 

Składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 500 g brzoskwiń z puszki,
  • 150 g herbatników kakaowych,
  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 50 g cukru pudru,
  • 3 łyżki gotowego kremu czekoladowego.

Wykonanie:

  1. Zacznij od przygotowania galaretek – rozmieszaj je w 800 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnym naczyniu w ok. 70 ml gorącej wody dokładnie rozmieszaj żelatynę. Również odstaw do ostygnięcia.
  3. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.
  4. Na dnie okrągłej lub prostokątnej formy ułóż herbatniki.
  5. Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na gęsty krem. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
  6. Krem podziel na dwie części. Jedną pozostaw bez dodatków, a drugą wymieszaj z 3 łyżkami kremu czekoladowego.
  7. Na herbatniki wyłóż biały krem, a na nim połóż krem czekoladowy. Na jego powierzchni ułóż plasterki brzoskwiń i zalej lekko tężejącą galaretką.
  8. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀