W PRL‑u to ciasto było hitem świąt. Teraz robię szybszą wersję bez pieczenia i jest równie pyszna
Ciasto ambasador to przekładany klasyk z PRL-u, który w oryginalnej wersji wymaga kilku godzin pracy. Jednak jeśli zamiast biszkoptu, użyjesz gotowych herbatników, całość zajmie ci już tylko 30 minut. Układasz je na dnie tortownicy, miksujesz składniki na krem, wylewasz galaretkę i gotowe. Szybki ambasador tężeje w lodówce, a ty zyskujesz czas dla siebie i swoich bliskich.
Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Doskonale sprawdzają się dla osób, które nie lubią lub boją się piec biszkopty. Puszyste ciasto bywa kapryśne, więc żeby oszczędzić sobie stresu, można sięgnąć po proste zamienniki, takie jak herbatniki lub inne kruche ciasteczka. Jeśli masz ochotę na dodatkową warstwę, możesz pomiędzy kremem a galaretką ułożyć delicje o smaku pomarańczowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia
Trik na szybki krem czekoladowy
Sprytnym pomysłem na przygotowanie warstwy czekoladowej jest wykorzystanie gotowego kremu ze słoika. Dodajesz 3 łyżki wybranego produktu do bitej śmietany z mascarpone, miksujesz i po chwili masz już gotową warstwę do przełożenia ciasta.
Niestety, często skład takich kremów pozostawia wiele do życzenia. Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedniego produktu, roztop tabliczkę czekolady deserowej w kąpieli wodnej i po przestudzeniu wymieszaj z kremem mascarpone. Pamiętaj o dodaniu żelatyny, inaczej krem może się rozpływać.
Szybki ambasador przez pieczenia
To popularne warstwowe ciasto możesz przygotować w okrągłej tortownicy o średnicy ok. 24 cm lub w kwadratowej blaszce o boku długości 22-24 cm. Część brzoskwiń możesz pokroić w kostkę i wymieszać z kremem śmietankowym.
Składniki:
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 500 g brzoskwiń z puszki,
- 150 g herbatników kakaowych,
- 600 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 50 g cukru pudru,
- 3 łyżki gotowego kremu czekoladowego.
Wykonanie:
- Zacznij od przygotowania galaretek – rozmieszaj je w 800 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia.
- W osobnym naczyniu w ok. 70 ml gorącej wody dokładnie rozmieszaj żelatynę. Również odstaw do ostygnięcia.
- Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w plasterki.
- Na dnie okrągłej lub prostokątnej formy ułóż herbatniki.
- Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na gęsty krem. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
- Krem podziel na dwie części. Jedną pozostaw bez dodatków, a drugą wymieszaj z 3 łyżkami kremu czekoladowego.
- Na herbatniki wyłóż biały krem, a na nim połóż krem czekoladowy. Na jego powierzchni ułóż plasterki brzoskwiń i zalej lekko tężejącą galaretką.
- Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.