W PRL wszyscy się zajadali. Od tego deseru kleiły się dziecięce buzie

Ten deser to najlepszy przykład kreatywności gospodyń w czasach PRL. Proste połączenie preparowanego ryżu i słodkiego karmelu rozkochało w sobie nie tylko najmłodszych, ale również starszych, którzy z sentymentem wspominają smak tamtych lat.

Szyszki z ryżu i karmeluSzyszki z ryżu i karmelu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W czasach, gdy półki sklepowe świeciły pustkami, a zagraniczne słodycze były marzeniem, gospodynie domowe wykazywały się niezwykłą kreatywnością, tworząc desery z niczego. Tak między innymi powstawały szyszki z ryżu preparowanego. Mimo lepkich rąk i buzi po jedzeniu były nieodpartą pokusą dla dzieci i dorosłych. To dowód na to, że nie zawsze potrzebne są wyszukane składniki, by oczarować smakiem. Te skromne, ale pyszne słodkości były symbolem zaradności i dowodem na to, że prawdziwe desery rodzą się przede wszystkim z pasji i pomysłowości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Smak sprzed lat

Chociaż w sklepach półki uginają się od wyboru batoników, ciasteczek i wafelków, to smaki sprzed lat wciąż pozostają żywe. Szyszki z preparowanego ryżu robiła moja mama i babcia, a i dziś chętnie wracam do tego przepisu. Mimo upływu lat wciąż wywołują dziecięcą radość u dorosłych.

Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności
Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności © Adobe Stock

Nazwa tych słodkości pochodzi od ich charakterystycznego wyglądu. Głównym składnikiem jest ryż preparowany, który łączy się z masą krówkową, tworząc słodką przekąskę. Możesz użyć gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samodzielnie z cukru, mleka i masła. W czasach niedoborów popularne było gotowanie mleka skondensowanego w puszce, co pozwalało uzyskać idealny karmel. Dziś gotowa masa krówkowa ułatwia i przyspiesza proces, co sprawia, że szyszki są idealnym deserem na ostatnią chwilę.

Składniki:

  • 200 g ryżu preparowanego,
  • 200 g masy krówkowej,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj masę krówkową. Mieszaj, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do roztopionej masy dodaj ryż preparowany. Mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Z jeszcze ciepłej masy formuj niewielkie kulki, nadając im kształt szyszek.
  4. Ułóż szyszki na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione