W PRL wszyscy się zajadali. Od tego deseru kleiły się dziecięce buzie

Ten deser to najlepszy przykład kreatywności gospodyń w czasach PRL. Proste połączenie preparowanego ryżu i słodkiego karmelu rozkochało w sobie nie tylko najmłodszych, ale również starszych, którzy z sentymentem wspominają smak tamtych lat.

Szyszki z ryżu i karmeluSzyszki z ryżu i karmelu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W czasach, gdy półki sklepowe świeciły pustkami, a zagraniczne słodycze były marzeniem, gospodynie domowe wykazywały się niezwykłą kreatywnością, tworząc desery z niczego. Tak między innymi powstawały szyszki z ryżu preparowanego. Mimo lepkich rąk i buzi po jedzeniu były nieodpartą pokusą dla dzieci i dorosłych. To dowód na to, że nie zawsze potrzebne są wyszukane składniki, by oczarować smakiem. Te skromne, ale pyszne słodkości były symbolem zaradności i dowodem na to, że prawdziwe desery rodzą się przede wszystkim z pasji i pomysłowości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Smak sprzed lat

Chociaż w sklepach półki uginają się od wyboru batoników, ciasteczek i wafelków, to smaki sprzed lat wciąż pozostają żywe. Szyszki z preparowanego ryżu robiła moja mama i babcia, a i dziś chętnie wracam do tego przepisu. Mimo upływu lat wciąż wywołują dziecięcą radość u dorosłych.

Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności
Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności © Adobe Stock

Nazwa tych słodkości pochodzi od ich charakterystycznego wyglądu. Głównym składnikiem jest ryż preparowany, który łączy się z masą krówkową, tworząc słodką przekąskę. Możesz użyć gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samodzielnie z cukru, mleka i masła. W czasach niedoborów popularne było gotowanie mleka skondensowanego w puszce, co pozwalało uzyskać idealny karmel. Dziś gotowa masa krówkowa ułatwia i przyspiesza proces, co sprawia, że szyszki są idealnym deserem na ostatnią chwilę.

Składniki:

  • 200 g ryżu preparowanego,
  • 200 g masy krówkowej,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj masę krówkową. Mieszaj, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do roztopionej masy dodaj ryż preparowany. Mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Z jeszcze ciepłej masy formuj niewielkie kulki, nadając im kształt szyszek.
  4. Ułóż szyszki na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯