PoradyKrem o smaku popularnych ciasteczek. Idealny do świątecznych wypieków

Krem o smaku popularnych ciasteczek. Idealny do świątecznych wypieków

Na święta Bożego Narodzenia szukam czegoś ekstra. Przeglądam artykuły i przepisy na wypieki, które nawiązują do tradycji z różnych stron świata. Ostatnio moją uwagę zwróciły ornamentowane ciasteczka, popularne w Holandii i Belgii. Okazuje się, że można z nich zrobić pyszny krem – idealny do przełożenia świątecznego ciasta.

Ciasteczka speculaas są bardzo popularne w zachodniej Europie
Ciasteczka speculaas są bardzo popularne w zachodniej Europie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Popularna masa kajmakowa jest smaczna, ale może się znudzić. Dlatego, jeśli myślisz o słodkim kremie, którym możesz przełożyć piernik, ciasta bez pieczenia lub położyć na wierzch sernika, spróbuj kremu z ciasteczkami speculaas. Słodką masę pachnącą pierniczkami przygotujesz w blenderze w kilka minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Historia niderlandzkich ciasteczek

Obecne korzenne ciasteczka, z charakterystycznymi wzorami figuratywnymi, znane są pod dwiema nazwami. W Holandii występują jako speculaas, a w Belgii jako spéculoos (z języka francuskiego). Na ich froncie przedstawione są postaci ludzi i zwierząt, często z licznymi zdobieniami, a nawet scenkami rodzajowymi.

Historia ciasteczek jest związana z importem przypraw z Indii w ramach Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Korzenne specjały miały wówczas miano produktów luksusowych – anyż, cynamon, kardamon, czy gałka muszkatołowa były dawkowane w niewielkich ilościach. Mieszanki, które na ich bazie komponowali cukiernicy, były trzymane w ścisłej tajemnicy.

W XVII wieku cukiernicy zaczęli dodawać przyprawy do ciasta i w ten sposób powstały słodkie speculaas. Jednak nie były one tak powszechnie dostępne jak dzisiaj. Wypiekano je tylko dwa razy w roku – na święto Sinterklaas, czyli 5 grudnia, w wigilię imienin św. Mikołaja i na Boże Narodzenie.

Jak zrobić krem z ciasteczek speculaas?

Proporcje są następujące:

  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 200 g ciasteczek speculaas.

Przygotowanie

  1. W blenderze miksujesz cukier trzcinowy na drobny proszek. Dodajesz pokruszone ciasteczka i blendujesz ponownie.
  2. Następnie wlewasz ciepłe mleko i dodajesz miękkie masło pokrojone w kostkę. Miksujesz do uzyskania gładkiej masy.

Do czego wykorzystasz krem ciasteczkowy?

Za naszą zachodnią granicą, na święta Bożego Narodzenia wypiekana jest szarlotka z kremem speculaas. Puszysty biszkopt pokrywa warstwa ciasteczkowej masy. Na to przychodzą jabłka i krem z bitej śmietany. Wierzch ciasta ozdabiają ułożone płasko, jedno obok drugiego, holenderskie ciasteczka.

Krem speculaas sprawdzi się także jako dodatek do naleśników, gofrów, tostów francuskich. Możesz dodać odrobinę do kawy lub deserów lodowych.

Ciasteczka speculaas możesz zrobić w domu

Ciasteczka korzenne w niderlandzkim stylu są proste do przygotowania. Ciasto zrobisz na bazie mąki pszennej, brązowego cukru i przypraw korzennych. Aby jednak uzyskać na nich fantazyjne wzory, potrzebujesz drewnianych foremek do speculaas. W łatwiejszym wariancie możesz wykorzystać wałek do odciskania wzorów.

przepisy na boże narodzeniekrem do ciastaprzepis

Wybrane dla Ciebie