Krem o smaku popularnych ciasteczek. Idealny do świątecznych wypieków

Na święta Bożego Narodzenia szukam czegoś ekstra. Przeglądam artykuły i przepisy na wypieki, które nawiązują do tradycji z różnych stron świata. Ostatnio moją uwagę zwróciły ornamentowane ciasteczka, popularne w Holandii i Belgii. Okazuje się, że można z nich zrobić pyszny krem – idealny do przełożenia świątecznego ciasta.

Ciasteczka speculaas są bardzo popularne w zachodniej EuropieCiasteczka speculaas są bardzo popularne w zachodniej Europie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Popularna masa kajmakowa jest smaczna, ale może się znudzić. Dlatego, jeśli myślisz o słodkim kremie, którym możesz przełożyć piernik, ciasta bez pieczenia lub położyć na wierzch sernika, spróbuj kremu z ciasteczkami speculaas. Słodką masę pachnącą pierniczkami przygotujesz w blenderze w kilka minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Historia niderlandzkich ciasteczek

Obecne korzenne ciasteczka, z charakterystycznymi wzorami figuratywnymi, znane są pod dwiema nazwami. W Holandii występują jako speculaas, a w Belgii jako spéculoos (z języka francuskiego). Na ich froncie przedstawione są postaci ludzi i zwierząt, często z licznymi zdobieniami, a nawet scenkami rodzajowymi.

Historia ciasteczek jest związana z importem przypraw z Indii w ramach Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Korzenne specjały miały wówczas miano produktów luksusowych – anyż, cynamon, kardamon, czy gałka muszkatołowa były dawkowane w niewielkich ilościach. Mieszanki, które na ich bazie komponowali cukiernicy, były trzymane w ścisłej tajemnicy.

W XVII wieku cukiernicy zaczęli dodawać przyprawy do ciasta i w ten sposób powstały słodkie speculaas. Jednak nie były one tak powszechnie dostępne jak dzisiaj. Wypiekano je tylko dwa razy w roku – na święto Sinterklaas, czyli 5 grudnia, w wigilię imienin św. Mikołaja i na Boże Narodzenie.

Jak zrobić krem z ciasteczek speculaas?

Proporcje są następujące:

  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 200 g ciasteczek speculaas.

Przygotowanie

  1. W blenderze miksujesz cukier trzcinowy na drobny proszek. Dodajesz pokruszone ciasteczka i blendujesz ponownie.
  2. Następnie wlewasz ciepłe mleko i dodajesz miękkie masło pokrojone w kostkę. Miksujesz do uzyskania gładkiej masy.

Do czego wykorzystasz krem ciasteczkowy?

Za naszą zachodnią granicą, na święta Bożego Narodzenia wypiekana jest szarlotka z kremem speculaas. Puszysty biszkopt pokrywa warstwa ciasteczkowej masy. Na to przychodzą jabłka i krem z bitej śmietany. Wierzch ciasta ozdabiają ułożone płasko, jedno obok drugiego, holenderskie ciasteczka.

Krem speculaas sprawdzi się także jako dodatek do naleśników, gofrów, tostów francuskich. Możesz dodać odrobinę do kawy lub deserów lodowych.

Ciasteczka speculaas możesz zrobić w domu

Ciasteczka korzenne w niderlandzkim stylu są proste do przygotowania. Ciasto zrobisz na bazie mąki pszennej, brązowego cukru i przypraw korzennych. Aby jednak uzyskać na nich fantazyjne wzory, potrzebujesz drewnianych foremek do speculaas. W łatwiejszym wariancie możesz wykorzystać wałek do odciskania wzorów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej