W Skandynawii zajadają się tymi racuszkami. Cała miska znika w kilka minut

Wyglądają jak małe pączuszki i od razu skradają serca. To pyszna odmiana dla klasycznych pancakes czy racuchów, która szczególnie popularna jest w Dani. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji ich spróbować, pora to nadrobić.

Duńskie racuszkiDuńskie racuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JOSIE GRANT
Ewa Malinowska

Aebleskiver to wyjątkowe, kuliste wypieki rodem z Danii, które podbijają serca smakoszy na całym świecie. Choć nazwa dosłownie oznacza "plasterki jabłka", owoce te nie są już tak często spotykane w dzisiejszych przepisach. Ich charakterystyczny kształt i delikatne, puszyste wnętrze sprawiają, że przypominają małe pączki. To idealny sposób na to, by osłodzić sobie jesienny dzień i sprawić przyjemność bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Duńskie racuszki idealne na podwieczorek

Kto powiedział, że małe pączusie jeść można tylko w Tłusty Czwartek? Te miękkie, puszyste kuleczki smakują tak dobrze, że szkoda sięgać po nie tylko raz w roku. Złocista, przypieczona skórka kontrastuje z miękkim, wilgotnym środkiem. Na samą myśl aż burczy w brzuchu.

Duńskie pączusie z patelni
Duńskie pączusie z patelni © Pyszności | brent Hofacker

Sam przepis jest prosty, a lista składników nie zawiera nic dziwnego ani nietypowego. Podstawowe składniki aebleskiver to mąka, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do masy dodaje się również kardamon, który nadaje ciastu przyjemny, korzenny aromat. Mały haczyk tkwi w patelni, bo musi mieć ona specjalne dołki na ciasto. Można taką znaleźć bez problemu w internecie - ta inwestycja zwróci się szybko w bardzo słodki sposób.

Same pączuszki nie są za bardzo słodkie, więc możesz eksperymentować z dodatkami. Podaj je pod kołderką z cukru pudru, dorzuć świeże owoce lub wyciągnij z szafki konfiturę albo krem czekoladowy.

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 1-2 jajko (w zależności od wielkości)
  • 30 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie składniki. Mieszaj dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
  2. Specjalna patelnia do aebleskiver ma okrągłe wgłębienia. Rozgrzej ją i posmaruj każdy otwór niewielką ilością masła.
  3. Napełnij każdy otwór ciastem około 3/4 wysokości. Smaż na złoty kolor, obracając pączki drewnianym patyczkiem.

Gorące aebleskiver posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zajadać się tymi skandynawskimi racuszkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar