PrzepisSłodkościW Skandynawii zajadają się tymi racuszkami. Cała miska znika w kilka minut

W Skandynawii zajadają się tymi racuszkami. Cała miska znika w kilka minut

Wyglądają jak małe pączuszki i od razu skradają serca. To pyszna odmiana dla klasycznych pancakes czy racuchów, która szczególnie popularna jest w Dani. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji ich spróbować, pora to nadrobić.

Duńskie racuszki
Duńskie racuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JOSIE GRANT

25.10.2024 11:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Aebleskiver to wyjątkowe, kuliste wypieki rodem z Danii, które podbijają serca smakoszy na całym świecie. Choć nazwa dosłownie oznacza "plasterki jabłka", owoce te nie są już tak często spotykane w dzisiejszych przepisach. Ich charakterystyczny kształt i delikatne, puszyste wnętrze sprawiają, że przypominają małe pączki. To idealny sposób na to, by osłodzić sobie jesienny dzień i sprawić przyjemność bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duńskie racuszki idealne na podwieczorek

Kto powiedział, że małe pączusie jeść można tylko w Tłusty Czwartek? Te miękkie, puszyste kuleczki smakują tak dobrze, że szkoda sięgać po nie tylko raz w roku. Złocista, przypieczona skórka kontrastuje z miękkim, wilgotnym środkiem. Na samą myśl aż burczy w brzuchu.

Duńskie pączusie z patelni
Duńskie pączusie z patelni© Pyszności | brent Hofacker

Sam przepis jest prosty, a lista składników nie zawiera nic dziwnego ani nietypowego. Podstawowe składniki aebleskiver to mąka, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do masy dodaje się również kardamon, który nadaje ciastu przyjemny, korzenny aromat. Mały haczyk tkwi w patelni, bo musi mieć ona specjalne dołki na ciasto. Można taką znaleźć bez problemu w internecie - ta inwestycja zwróci się szybko w bardzo słodki sposób.

Same pączuszki nie są za bardzo słodkie, więc możesz eksperymentować z dodatkami. Podaj je pod kołderką z cukru pudru, dorzuć świeże owoce lub wyciągnij z szafki konfiturę albo krem czekoladowy.

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 1-2 jajko (w zależności od wielkości)
  • 30 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie składniki. Mieszaj dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
  2. Specjalna patelnia do aebleskiver ma okrągłe wgłębienia. Rozgrzej ją i posmaruj każdy otwór niewielką ilością masła.
  3. Napełnij każdy otwór ciastem około 3/4 wysokości. Smaż na złoty kolor, obracając pączki drewnianym patyczkiem.

Gorące aebleskiver posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zajadać się tymi skandynawskimi racuszkami. Smacznego!

przepisInspiracjena słodko