W Skandynawii zajadają się tymi racuszkami. Cała miska znika w kilka minut
Wyglądają jak małe pączuszki i od razu skradają serca. To pyszna odmiana dla klasycznych pancakes czy racuchów, która szczególnie popularna jest w Dani. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji ich spróbować, pora to nadrobić.
25.10.2024 11:54
Aebleskiver to wyjątkowe, kuliste wypieki rodem z Danii, które podbijają serca smakoszy na całym świecie. Choć nazwa dosłownie oznacza "plasterki jabłka", owoce te nie są już tak często spotykane w dzisiejszych przepisach. Ich charakterystyczny kształt i delikatne, puszyste wnętrze sprawiają, że przypominają małe pączki. To idealny sposób na to, by osłodzić sobie jesienny dzień i sprawić przyjemność bliskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duńskie racuszki idealne na podwieczorek
Kto powiedział, że małe pączusie jeść można tylko w Tłusty Czwartek? Te miękkie, puszyste kuleczki smakują tak dobrze, że szkoda sięgać po nie tylko raz w roku. Złocista, przypieczona skórka kontrastuje z miękkim, wilgotnym środkiem. Na samą myśl aż burczy w brzuchu.
Sam przepis jest prosty, a lista składników nie zawiera nic dziwnego ani nietypowego. Podstawowe składniki aebleskiver to mąka, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do masy dodaje się również kardamon, który nadaje ciastu przyjemny, korzenny aromat. Mały haczyk tkwi w patelni, bo musi mieć ona specjalne dołki na ciasto. Można taką znaleźć bez problemu w internecie - ta inwestycja zwróci się szybko w bardzo słodki sposób.
Same pączuszki nie są za bardzo słodkie, więc możesz eksperymentować z dodatkami. Podaj je pod kołderką z cukru pudru, dorzuć świeże owoce lub wyciągnij z szafki konfiturę albo krem czekoladowy.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 1-2 jajko (w zależności od wielkości)
- 30 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki cukru,
- 190 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz wszystkie składniki. Mieszaj dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
- Specjalna patelnia do aebleskiver ma okrągłe wgłębienia. Rozgrzej ją i posmaruj każdy otwór niewielką ilością masła.
- Napełnij każdy otwór ciastem około 3/4 wysokości. Smaż na złoty kolor, obracając pączki drewnianym patyczkiem.
Gorące aebleskiver posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zajadać się tymi skandynawskimi racuszkami. Smacznego!