WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

W ten sposób wytrzymają w lodówce dłużej. Inaczej prawie pewne, że wylądują w koszu

Jak optymalnie przechowywać brokuły, aby cieszyć się ich świeżością przez dłuższy czas? Przechowywanie tych warzyw w odpowiednich warunkach jest kluczem do zachowania ich chrupkości i wartości odżywczych, które szybko mogą się ulotnić, jeśli nie zastosujemy właściwych metod.

Jak prawidłowo przechowywać brokuły w lodówce?Jak prawidłowo przechowywać brokuły w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | shkliarov

Brokuły to warzywo pełne zdrowych składników, które można wykorzystać w różnych potrawach. Jednak ich przechowywanie w nieodpowiednich warunkach może doprowadzić do szybkiego zepsucia, a w takim stanie już nam się nie przydadzą. Aby uniknąć niepotrzebnego marnotrawstwa, warto zastosować kilka prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet z brokuła z boczkiem i cheddarem. W takim wydaniu smakuje lepiej niż klasyczny

Metody przechowywania brokułów

Nie myj brokułów przed włożeniem ich do lodówki. Zbyt wczesne mycie może spowodować przyspieszenie procesu psucia się, a optymalne miejsce w lodówce to dolna szuflada, gdzie panuje idealna dla warzyw temperatura. Zaleca się, aby brokuły były umieszczone w woreczku strunowym wyłożonym ręcznikiem papierowym i by nie były przechowywane w pobliżu owoców wydzielających etylen, jak banany czy jabłka, ponieważ ten gaz powoduje szybsze psucie roślin.

Dodatkowe porady

Gdy brokuły są już pokrojone, zaleca się umieszczenie ich na ręczniku papierowym, by pochłonęły nadmiar wilgoci, co może przedłużyć ich trwałość. Warto również skorzystać z prostego triku – umieszczenia przyciętych końcówek łodyg w wodzie, co pozwoli na ich odświeżenie, jeśli już zaczęły tracić świeżość. Ten zabieg, po kilkugodzinnym pobycie w lodówce, przywraca im sprężystość.

Mrożenie jako sposób na dłuższe przechowywanie

Mrożenie to doskonała metoda na zachowanie wartości odżywczych brokułów przez dłuższy czas. Rozdzielenie warzyw na mniejsze kawałki przed zamrożeniem skraca czas ich rozmrażania i sprawia, że są gotowe do użycia, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. Dzięki mrożeniu możemy ograniczyć marnotrawstwo i cieszyć się wartością odżywczą warzyw przez dłuższy czas.

Wybrane dla Ciebie
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯