W tym roku stawiam na modny dodatek do babki. Rodzina już się nie może doczekać

To ciasto już wypróbowałam przed świętami i moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Na Wielkanoc zrobię je ponownie, tylko w formie na babkę. Jest idealnie wilgotne, puszyste, a i dodatek modnych orzechów robi swoje. Nie można się od niego oderwać.

Pistacje to idealny dodatek do deserówPistacje to idealny dodatek do deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Quaglia
Dorota Gepert

Pistacje to już od kilku sezonów jeden z najmodniejszych dodatków do wypieków i deserów. A odkąd pojawiła się dubajska czekolada, której są ważnym składnikiem, ich popularność jeszcze wzrosła. Nic dziwnego, że te orzechy wkradają się nawet do tradycyjnych świątecznych przepisów. Trzeba przyznać, że do babki pasują idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Dlaczego warto użyć pistacji do babki?

Pistacje to nie tylko modny, pyszny, ale i zdrowy dodatek do ciast. Te zielone orzeszki zawierają wiele ważnych składników odżywczych, w tym witaminy B6 i E, kwas foliowy oraz minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Są również bogate w korzystne dla oczu przeciwutleniacze, zwłaszcza luteinę i zeaksantynę. Zawierają też błonnik, który wspomaga trawienie i wspiera zdrowie jelit. Do tego są źródłem białka. Mają też tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają korzystnie na organizm. Pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Do babki sprawdzi się lukier i polewa

Do wypieków najlepiej sprawdzają się pistacje niesolone. Takich właśnie użyłam do ciasta oraz do jego dekoracji. Przed świętami przygotowałam je z lukrem, natomiast w wersji świątecznej postawię na polewę czekoladową. Będzie to małe nawiązanie do dubajskiej czekolady. Moja rodzina już nie może się doczekać na tę babkę!

Babka pistacjowa z polewą czekoladową

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • szklanka obranych, niesolonych pistacji,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy.

Składniki na polewę:

  • 150 g czekolady,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • garść pistacji.

Sposób przygotowania:

  1. Pistacje zmiksuj, tak by były w drobnych kawałkach.
  2. Do miski przełóż miękkie masło, dodaj cukier puder oraz przygotowane pistacje i zmiksuj całość.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawaj suche składniki do masy z pistacjami, cały czas miksując.
  4. Następnie do masy dodawaj stopniowo jajka.
  5. Masę przelej do formy na babkę, którą wcześniej wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  6. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  7. Przygotuj polewę: podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, cały czas mieszając. Dodaj do niej drobno pokrojone pistacje.
  8. Polewą udekoruj babkę.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki