W tym roku stawiam na modny dodatek do babki. Rodzina już się nie może doczekać

To ciasto już wypróbowałam przed świętami i moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Na Wielkanoc zrobię je ponownie, tylko w formie na babkę. Jest idealnie wilgotne, puszyste, a i dodatek modnych orzechów robi swoje. Nie można się od niego oderwać.

Pistacje to idealny dodatek do deserówPistacje to idealny dodatek do deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Quaglia
Dorota Gepert

Pistacje to już od kilku sezonów jeden z najmodniejszych dodatków do wypieków i deserów. A odkąd pojawiła się dubajska czekolada, której są ważnym składnikiem, ich popularność jeszcze wzrosła. Nic dziwnego, że te orzechy wkradają się nawet do tradycyjnych świątecznych przepisów. Trzeba przyznać, że do babki pasują idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Dlaczego warto użyć pistacji do babki?

Pistacje to nie tylko modny, pyszny, ale i zdrowy dodatek do ciast. Te zielone orzeszki zawierają wiele ważnych składników odżywczych, w tym witaminy B6 i E, kwas foliowy oraz minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Są również bogate w korzystne dla oczu przeciwutleniacze, zwłaszcza luteinę i zeaksantynę. Zawierają też błonnik, który wspomaga trawienie i wspiera zdrowie jelit. Do tego są źródłem białka. Mają też tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają korzystnie na organizm. Pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Do babki sprawdzi się lukier i polewa

Do wypieków najlepiej sprawdzają się pistacje niesolone. Takich właśnie użyłam do ciasta oraz do jego dekoracji. Przed świętami przygotowałam je z lukrem, natomiast w wersji świątecznej postawię na polewę czekoladową. Będzie to małe nawiązanie do dubajskiej czekolady. Moja rodzina już nie może się doczekać na tę babkę!

Babka pistacjowa z polewą czekoladową

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • szklanka obranych, niesolonych pistacji,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy.

Składniki na polewę:

  • 150 g czekolady,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • garść pistacji.

Sposób przygotowania:

  1. Pistacje zmiksuj, tak by były w drobnych kawałkach.
  2. Do miski przełóż miękkie masło, dodaj cukier puder oraz przygotowane pistacje i zmiksuj całość.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawaj suche składniki do masy z pistacjami, cały czas miksując.
  4. Następnie do masy dodawaj stopniowo jajka.
  5. Masę przelej do formy na babkę, którą wcześniej wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  6. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  7. Przygotuj polewę: podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, cały czas mieszając. Dodaj do niej drobno pokrojone pistacje.
  8. Polewą udekoruj babkę.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa