Co zrobić żeby babka nie opadła? Te trzy zasady są najważniejsze

Wysoka, pulchna babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Dlatego tak nam zależy, by prezentowała się okazale. Wystarczy pamiętać o trzech ważnych zasadach, by babka nie opadła i budziła zachwyt.

Babka zdobi świąteczny stółBabka zdobi świąteczny stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Babki w różnych wydaniach pojawiają się na wielkanocnych stołach. Najczęściej decydujemy się na te z ciasta ucieranego, bo są szybkie i proste do przygotowania. Jednak niezależnie od tego, na jakie dodatki się zdecydujemy, to ciasto powinno dobrze wyrosnąć. Oczywiście ułatwia to specjalna forma, której często używamy tylko raz w roku, właśnie przed świętami. Jednak drobne niedociągnięcia podczas przygotowywania babki mogą sprawić, że opadnie. Jak do tego nie dopuścić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Trzymaj się tych zasad, by babka nie opadła

Odpowiednia ilość środka spulchniającego. Teoretycznie nie ma z tym problemu, gdy wybierzemy dobry przepis. Warto też pamiętać, by proszek czy soda były dobrze wymieszane z mąką. Najlepiej razem je przesiać. Jeśli nie masz pewności, czy ilość środka spulchniającego jest odpowiednia, pamiętaj o zasadzie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia na 250–300 g mąki, pół łyżeczki sody (jeśli w cieście są kwaśne składniki, np. maślanka). Kiedy jest ich zbyt dużo, ciasto szybko rośnie, a potem pęka, w rezultacie opada.

Idealna temperatura pieczenia. Kiedy jest zbyt wysoka, ciasto szybko urośnie, ale tylko z zewnątrz. W środku pozostanie surowe. Zbyt niska temperatura pieczenia nie pozwoli ciastu odpowiednio się ustabilizować i nie będzie miało szans, by odpowiednio wyrosnąć. Ważne jest także to, by babkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Sprawdzi się temperatura 160–170 stopni Celsjusza w urządzeniu z termoobiegiem, a 170–180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Ta zasada zawsze się sprawdza. Zwłaszcza w pierwszej fazie pieczenia zachodzą ważne procesy w cieście. Pod wpływem zimnego powietrza mogą zostać zakłócone, co wpływa na strukturę babki. Może ona przestać wyrastać albo po upieczeniu gwałtownie opadnie. Gotowej babki nie wyciągaj też od razu z piekarnika, pozostaw ją na około kwadrans przy uchylonych drzwiczkach.

Na co jeszcze uważać:

  • składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
  • nie zmieniaj proporcji składników, zbyt dużo mleka czy oleju, sprawi, że ciasto będzie zbyt wilgotne i nie wyrośnie,
  • nie miksuj ciasta zbyt długo, zwłaszcza po dodaniu mąki,
  • odpowiednio dobierz wielkość formy (dobrze sprawdzają się silikonowe, bo łatwo z nich wyjąć babkę bez uszkodzenia).
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej