Serowa babka wielkanocna. Nie ma babki, która dłużej byłaby miękka i wilgotna niż ta 

W wielu domach babka pełni funkcje czysto dekoracyjne. Wygląda bajecznie pokryta lukrem lub czekoladą, ozdobiona świątecznymi akcentami, a po rozkrojeniu okazuje się sucha i bez wyrazu. Jak zrobić babkę, która będzie nie tylko ozdobą stołu, ale również smakowitym deserem do kawy? Wystarczy jeden składnik, by pozostała miękka i wilgotna przez całe święta.

Twarogowa babka wielkanocna ma przyjemnie wyczuwalne grudki seraTwarogowa babka wielkanocna ma przyjemnie wyczuwalne grudki sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Babka twarogowa wcale nie musi mieć jednolitej i gładkiej konsystencji. Wygląda apetycznie i gwarantuje przyjemne doznania smakowe nawet wtedy, gdy do przygotowania ciasta nie użyjesz miksera. Wystarczy rozdrobnić twaróg w palcach lub rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto. Kluczem do sukcesu jest dobry, naturalny twaróg – do tego przepisu nie sprawdzą się mielone sery z wiaderka. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Babki wielkanocne w różnych kuchniach świata

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach pojawiają się różnorodne wypieki, jednak babki budzą największe zainteresowanie ze względu na swoją wytworną formę. W różnych krajach przybierają unikalne kształty i smaki. Za naszą wschodnią granicą tradycyjnie pieczony jest kulicz – ciasto drożdżowe z migdałami, kandyzowanymi owocami i orzechami. Często jest on podawane razem z paschą, czyli słodkim deserem z białego sera.

W Grecji popularne są tsoureki – słodkie chleby wielkanocne, często ozdabiane czerwonymi jajkami symbolizującymi krew Chrystusa. We Włoszech na stołach króluje colomba pasquale – słodki chleb w kształcie gołębicy, a także torta pasqualina, czyli tarta z jajkiem i szpinakiem.

Hiszpańska kuchnia oferuje torrijas – deser przypominający tost francuski, oraz mona de pascua, czyli słodkie ciastka z jajkami. Z kolei w Portugalii typowym przysmakiem jest folar – placek przyrządzany na słodko lub słono, często nadziewany mięsem. Każdy z tych wypieków odzwierciedla lokalne tradycje i smaki, pokazując, jak różnorodnie można celebrować Wielkanoc na całym świecie.

Przepis na babkę twarogową

Do ciasta użyj okrągłej formy z kominem.

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 szklanki cukru, 
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 6 jajek,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • na lukier: sok z cytryny i 200 g cukru pudru,
  • do posmarowania blachy: 1 łyżka masło, 2 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:

  1. Twaróg przełóż do dużej miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj cukier i rozgnieć palcami z serem jak na kruszonkę.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarenkami z laski wanilii. Połącz z serem i cukrem.
  4. Wbij jajka i całość wymieszaj dużą drewnianą łyżką.
  5. Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
  6. Wyjimj z piekarnika i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  7. Przygotuj lukier mieszając sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji. Pokryj nim twarogową babkę wielkanocną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀