W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia
Latem chętniej sięgamy po lekkie dania. To znakomita okazja, by odkryć nowe smaki oraz połączenia i przekonać się do wakacyjnych sałatek. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych.
09.07.2024 07:12
Sałatka z kukurydzą, pomidorami i awokado świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przekąski lub lunchu, ale pasować będzie także do dań z grilla. To pyszny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy zapominają nawet o karkówce z grilla i od razu sięgają po miskę z sałatką. W upał zjadam ją zamiast obiadu, gdy nie mam apetytu na nic ciężkiego i mięsnego.
Wakacyjna sałatka z kukurydzą i awokado
Imprezowy hit i orzeźwiająca przekąska w jednym. Jest słodko dzięki pachnącym, letnim pomidorom i kukurydzą. Cebula dodaje chrupkości, kolendra oraz limonka wrzuca świeżość, a całość łączy pyszne awokado. To smak lata zamknięty w pyszne sałatce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 gotowana kukurydza,
- 100 g pomidorków cherry,
- 1 czerwona cebula,
- sok z 1 limonki,
- 1 awokado,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pomidorki myję i przekrajam na pół. Dorzucam pokrojoną w pióra czerwoną cebulę oraz ugotowaną kukurydzę. Dodaję sok wyciśnięty z limonki.
Krok 2. Dodaję pokrojone w kostkę awokado, liście świeżej kolendry i doprawiam całość do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Sałatka jest już gotowa. Smacznego!