W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Latem chętniej sięgamy po lekkie dania. To znakomita okazja, by odkryć nowe smaki oraz połączenia i przekonać się do wakacyjnych sałatek. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych.

Wakacyjna sałatka z awokado i kukurydząWakacyjna sałatka z awokado i kukurydzą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sałatka z kukurydzą, pomidorami i awokado świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przekąski lub lunchu, ale pasować będzie także do dań z grilla. To pyszny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy zapominają nawet o karkówce z grilla i od razu sięgają po miskę z sałatką. W upał zjadam ją zamiast obiadu, gdy nie mam apetytu na nic ciężkiego i mięsnego.

Wakacyjna sałatka z kukurydzą i awokado

Imprezowy hit i orzeźwiająca przekąska w jednym. Jest słodko dzięki pachnącym, letnim pomidorom i kukurydzą. Cebula dodaje chrupkości, kolendra oraz limonka wrzuca świeżość, a całość łączy pyszne awokado. To smak lata zamknięty w pyszne sałatce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Składniki:

  • 1 gotowana kukurydza,
  • 100 g pomidorków cherry,
  • 1 czerwona cebula,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 awokado,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomidorki myję i przekrajam na pół. Dorzucam pokrojoną w pióra czerwoną cebulę oraz ugotowaną kukurydzę. Dodaję sok wyciśnięty z limonki.

Lekka sałatka
Lekka sałatka © Pyszności

Krok 2. Dodaję pokrojone w kostkę awokado, liście świeżej kolendry i doprawiam całość do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Sałatka jest już gotowa. Smacznego!

Wakacyjna sałatka z awokado i kukurydzą
Wakacyjna sałatka z awokado i kukurydzą © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej