Warkoczyki z ciasta na tartę z płynnym serem camembert na gorąco

Szybki i prosty przepis na chrupiące warkoczyki z ciasta na tartę z gorącym serem camembert. Świetnie sprawdzi się w roli pysznej kolacji lub ciepłej potrawy na spotkaniu ze znajomymi. Odrywane kawałki ciasta z pesto macza się w rozpuszczonym serze- to zdecydowanie sprzyja integracji. Podanie takiej przystawki to nasz przepis na sukces, za każdym razem błyskawicznie znika ze stołu. Pamiętaj, żeby serwować ją od razu po upieczeniu, kiedy camembert jest jeszcze płynny.

Obrazek
Ewa

Przepis na warkoczyki krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Szukasz pomysłu na wykorzystanie ciasta na tartę w inny sposób niż sakiewki lub ciasteczka? Trafiłeś znakomicie- ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Zamiast ciasta francuskiego możesz sięgnąć również po gotowe ciasto francuskie. Dzięki temu warkoczyki z ciasta z camembertem są idealnym przepisem, gdy mają wpaść niespodziewani goście. Kilka minut i prosta przekąska gotowa!

Warkoczyki z ciasta z serem camembert - składniki

2 opakowania ciasta na tartę lub ciasta francuskiego

170 g sera camembert

3 łyżki musztardy

240 g boczku w plastrach

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 jajko - roztrzepane

Przepis na ciasto na tartę z camembertem

Okrągły spód do tarty lub ciasto francuskie rozłóż na kuchennym blacie. Na środku umieść krążek sera camembert. Pozostałą część ciasta posmaruj musztardą. Świetnie sprawdzi się tutaj musztarda dijon.

Obrazek

Na musztardzie ułóż plastry wędzonego boczku i przykryj całość drugim, takim samym płatem ciasta.

Ponacinaj ciasto tak, aby powstały niezbyt szerokie paski.  Zakręć je, aby powstały spiralki/warkoczyki. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby ciasto ładnie się zarumieniło.

Krążek sera natnij delikatnie w kratkę, polej delikatnie oliwą i posyp świeżym rozmarynem. W nacięcia powtykaj plasterki świeżego czosnku. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Warkoczyki są gotowe!

Po tym czasie nasza przekąska jest już gotowa. Podawaj ją koniecznie na ciepło. Kawałki ciasta z boczkiem maczaj w gorącym, rozpuszczonym serze camembert. To świetna okazja do wspólnego celebrowania posiłku. Czosnek i rozmaryn podkręcają dodatkowo smak sera.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat