Wegański grill - kreatywność na talerzu
Co zrobić, by dania z grilla na majówkę były nie tylko smaczne, ale również zdrowe? Świetnym rozwiązaniem będzie tu wegański grill. Ograniczenie ilości tłuszczu, brak mięsa i wiele różnorodnych potraw - tak może wyglądać twoja przygoda, jeśli wybierzesz wegańskie grillowanie. Dlaczego warto zdecydować się właśnie na tę opcję i jakie wegańskie dania z grilla przygotować?
28.04.2023 | aktual.: 28.04.2023 14:38
Na samym wstępie warto zaznaczyć, że grill to nie tylko smażenie mięsa i wykorzystanie rozmaitych marynat, ale również możliwość przygotowania zdrowych, smacznych posiłków. W tym przypadku, warto wziąć pod uwagę dania wegańskie z grilla. Można je wypróbować nawet wtedy, gdy na co dzień jesz mięso. Taka alternatywa na pewno ci nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie - wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie. Wege grill jest dużo zdrowszy i pozwoli ci odkryć zupełnie nowe smaki, których do tej pory nie znałeś.
Dlaczego warto zdecydować się na wegański grill?
Grill dla wegan to samo zdrowie i cała paleta smaku. Mniej tłuszczu i mniej szkodliwych substancji - to w dużej mierze powinno cię zachęcić do tego, by poznać potrawy wegańskie na grilla. Będą odpowiednie dla dzieci, osób starszych czy tych, będących na diecie. Przygoda z takimi daniami może być naprawdę smaczna. Czy wiesz, że zjadając 200 g kiełbasy z grilla dostarczasz swojemu organizmowi 100 razy więcej rakotwórczych substancji, niż podczas wypalania paczki papierosów dziennie? Wegański grill będzie tu świetną alternatywą.
Aby jeszcze bardziej przekonać cię do wegańskiego jedzenia z grilla, postanowiliśmy zaprezentować trzy inspiracje i przepisy na dania wegańskie z grilla. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Na pewno będzie smacznie i zdrowo. To jak? Dałeś się przekonać?
Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym
Jeśli mają to być wegańskie dania na grilla to świetnie sprawdzą się tu popularne warzywa na grilla. Podczas zakupów, warto jest zdecydować się na brokuła, którego możesz ugrillować w naprawdę ciekawy sposób. Jego smak zachwyci każdego biesiadnika.
Składniki:
- około 500 g brokułów
- pół pęczka koperku
- 150 g wegańskiego jogurtu kokosowego
- ząbek czosnku
- łyżka syropu z agawy lub syrop klonowy
- olej rzepakowy
- łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój brokuła na mniejsze części i odetnij grube, zdrewniałe końcówki.
- Zagotuj w garnku 2 litry wody z odrobiną soli. Wrzuć brokuły i gotuj przez około 5 minut aż zmiękną.
- Kolejny krok to przygotowanie jogurtowego dipu. Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Wyjmij brokuły z wody, osusz je ręcznikiem papierowym i delikatnie polej olejem rzepakowym.
- Rozpal grilla, wrzuć brokuły na rozgrzany ruszt i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Staraj się nie zamykać pokrywy, bo brokuły są już miękkie.
- Podaj je z przygotowanym dipem. Smacznego!
Wegańska sałatka na grilla - dodatek do wielu dań
Jeśli ma być smacznie, zdrowo i jednocześnie kolorowo, to warto pokusić się o przygotowanie wegańskiej sałatki na grilla. Dzięki niej, nie tylko wegański grill będzie w pełni udany. Ty i twoi goście będziecie się nią zajadać ze smakiem.
Składniki:
- garść rukoli
- 2 młode cukinie
- 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus
- 9 pomidorków koktajlowych
- brzoskwinia
- pęczek grubego szczypiorku
- płaska łyżeczka curry
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól himalajska i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, curry oraz sól i pieprz.
- Wsyp kuskus do miseczki, dodaj sól i zalej wrzącą wodą. Przykryj i odstaw na kilka minut. Wymieszaj sklejone ziarenka widelcem.
- Pokrój cukinię w plasterki o jednakowej grubości. Posmaruj je niewielką ilością oleju i soli. Grilluj je na ruszcie lub na tacce aż uzyskają złoty kolor.
- Przekrój na pół brzoskwinię, usuń pestkę i pokrój w półksiężyce. Ułóż je na tacce do grillowania i podsmażaj, aż uzyskają rumiany kolor.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szczypiorek posiekaj.
- Połącz kuskus z sosem i wyłóż na półmisek naprzemiennie z rukolą, cukinią, brzoskwiniami i pomidorami. Posyp wszystko szczypiorkiem. Smacznego!
Wegański grill w wyjątkowej postaci - "skrzydełka" z kalafiora
Na większości grillowych spotkań smaży się głównie skrzydełka z kurczaka. A gdyby tak przygotować "skrzydełka" z kalafiora? To wegańskie danie na grilla zachwyca pod każdym względem. Przekonaj się sam!
Składniki:
- szklanka mąki z ciecierzycy
- główka kalafiora
- 2,5 łyżeczki czosnku w proszku
- nieco ponad szklanka wody lub mleka roślinnego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- kilka garści płatków kukurydzianych
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obierz kalafiora z liści i ponacinaj główki na kawałki średniej wielkości. Ugotuj kawałki do stopnia al dente - w lekko osolonej wodzie lub na parze.
- Połącz przyprawy z mąką z ciecierzycy, dodaj wodę i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil.
- Przesyp płatki kukurydziane do szerokiej i płaskiej miski i rozgnieć je, by pokruszyły się na możliwie najmniejsze kawałki.
- Panieruj kawałki kalafiora w cieście i następnie w płatkach kukurydzianych.
- Rozgrzej grilla, a skrzydełka z kalafiora umieść na aluminiowej tacce.
- Piecz przez około 10-15 minut, aż będą chrupiące i złociste. Smacznego!
Co powiesz na krem z cukinii? To świetny pomysł na obiad. Przepis znajdziesz na naszym wideo: