Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Dlaczego powstają roślinne zamienniki?

Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą je zastąpić. I tak powstają właśnie wege burgery, sojowe parówki, bezmięsny bekon i popularne „kotlety sojowe a’la schabowe”.
Pozwala to w pewien sposób na kompromis: jem coś podobnego, ale zgodnego z moimi przekonaniami.
Ułatwia też etap przejścia i oswojenia się z nowym sposobem żywienia. Oczywiście, o wiele lepszą i często zdrowszą dietą jest tak, która bazuje na strączkach, warzywach, kaszach i owocach.
Umówmy się: gotowce są jednak dla każdego, więc czemu nie zrobić ich również w wegańskiej wersji?

Jajko z grzybów

Obrazek

Singapurska firma Osome Food wypuściła właśnie w pełni wegańskie "jajko na twardo". Jak to możliwe?
Do jego produkcji użyto... grzybów. Dzięki zachodzącej w nich fermentacji powstaje mykoproteina. Poza tym w składzie jest też: alkaliczna woda jonizowana, sok z marchwi tłoczony na zimno, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, kurdlan, oliwa z oliwek, sól czarna, drożdże odżywcze, świeży łopian, białe nasiona chia, kurkuma w proszku, wakame i kombu oraz kozieradka.

Kluczowe są naturalne składniki, które odróżniają nas od innych produktów alternatywnych dla mięsa. Nie jesteśmy po prostu weganami, nasze jedzenie jest tak pożywne, jak to tylko możliwe”. mówi założyciel OsomeFood Jason Fong
Obrazek

Zdrowy zamiennik

Skład tych jajek wygląda całkiem nieźle, a do tego pozbawione są one cholesterolu, na który zwrócić uwagę w diecie powinny nie tylko osoby na diecie roślinnej. Chociaż na rynku dostępne są już zamienniki jajek, to Osome Food wyróżnia się formą podania.
Dodatkowo, firma tworzy produkty bezglutenowe i wolne od GMO oraz wprowadza w życie zasadę "zero zanieczyszczeń”, co oznacza, że ich produkty nie zawierają żadnych toksyn takich jak rtęć, hormony, pestycydy i tworzywa sztuczne.
Zdrowa alternatywa?

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości