Weź kilka składników i zrób ciasto szampańskie. Jest obowiązkowe na powitanie Nowego Roku

Jak przywitać nowy rok? Oczywiście pysznym deserem i tak się składa, że mam przepis, który sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Nie ma lepszej opcji!

To ciasto jest puszyste jak chmurka!To ciasto jest puszyste jak chmurka!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
Marzena Pęcak

I w końcu mamy to - rozpoczął się 2024 rok. Mam nadzieję, że będzie on dla wszystkich łaskawy i czekają nas same sukcesy i szczęśliwe chwile. Oczywiście, aby dobrze rozpocząć nowy rozdział w życiu, należy zrobić to z przytupem

Z racji, że słodkości kochają praktycznie wszyscy, może być to gotowy pomysł na przywitanie nowego roku. Kiedy do tego zrobisz ciasto od podstaw z dodatkiem wystarzałowego szapamana, spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

To ciasto po prostu zachwyca

Na samym starcie chciałabym zaznaczyć, że dzisiejszy wypiek domowej roboty jest mega prosty i turbo szybki w przygotowaniu. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka podstawowych składników, dodać oczywiście szampana i przelać gotową mieszankę do formy. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik, a ty w tym czasie możesz w spokoju zrelaksować się na kanapie wraz ze swoimi bliskimi. 

Co więcej, muszę dodać, że dzisiejsze ciasto zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Jest również mega puszyste, dlatego jego konscumpcja to po prostu sama przyjemność.

Ciasto z dodatkiem szamapana? Dlaczego nie!
Ciasto z dodatkiem szamapana? Dlaczego nie! © Adobe Stock | New Africa

Jak zrobić błyskawiczne ciasto z dodatkiem szampana?

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 150 ml szampana,
  • 180 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mąki. Przesiej ją przez sitko, aby dodatkowo ją napowietrzyć, dzięki czemu przyszły wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty. 
  2. Następnie dodaj do mąki proszek do pieczenia
  3. W osobnej misce zacznij łączyć ze sobą jajka oraz cukier. Pamiętaj, rób to na raty. 
  4. Kiedy ubita mieszanka stanie się puszysta i nabierze jasnej barwy, możesz zacząć dodawać do środka olej oraz szampana
  5. Na koniec w misce powinna znaleźć się mączną mieszanka
  6. Gładką i jednolitą mieszankę przełóż do formy do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza
  7. Gotowe ciasto możesz udekorować według upodobania. Świetnie sprawdzi się tutaj cukier puder, lukier królewski oraz polewa czekoladowa. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby domowy wypiek przystroić przy pomocy bakalii lub świeżych owoców. Smacznego!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawiło się iście wystrzałowe ciacho domowej roboty!

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować