Większość gardzi, bo uważa, że to odpad. Ja robię z nich pyszny dodatek do chleba

Uszy wieprzowe to tania i zdrowa część mięsa, która może być doskonałym dodatkiem do chleba. Poznaj przepis na pyszny salceson z uszu wieprzowych, który zachwyci wszystkich mięsożerców.

Salceson z świńskich uszuSalceson z świńskich uszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Większość ludzi traktuje uszy wieprzowe jako nieatrakcyjny odpad. Jednak ja znalazłam w nich skarb kulinarny i przyrządzam z nich pyszny dodatek do chleba, który zjada cała moja rodzina bez opamiętania. W tym artykule podzielę się przepisem na zdrową i smaczną przekąskę z uszu wieprzowych oraz pokażę, jak przyrządzić salceson.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Uszy wieprzowe - kontrowersyjne, ale pełne wartości

Wieprzowina jest popularnym składnikiem wielu dań obiadowych, ale istnieją części tego mięsa, które rzadko gości na naszych stołach. Jednym z takich często pomijanych elementów są uszy wieprzowe. Mogą one wydawać się kontrowersyjne, ale są bogate w witaminy i kolagen, co sprawia, że warto wykorzystać je w kuchni.

Przepis na salceson z uszu wieprzowych

Przygotowanie salcesonu z uszu wieprzowych to prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Składniki:

  • 6 świńskich uszu,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki nasion kolendry,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 1 ½ litra wody pitnej.

Przygotowanie:

  1. Uszy wieprzowe wrzuciłem do garnka, zalałem je zimną wodą i odstawiłem na godzinę. Następnie dokładnie oczyściłem je szczoteczką.
  2. Po oczyszczeniu wrzuciłem uszy ponownie do garnka i dodałem pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Wszystko odpowiednio przyprawiłem solą, cukrem oraz nasionami kolendry.
  3. Następnie wlałem sos sojowy i wodę. Doprowadziłem do wrzenia, a potem zmniejszyłem ogień i gotowałem na małym ogniu przez 3 godziny. Po ugotowaniu wyjąłem uszy z garnka.
  4. Przygotowałem formę i wlałem do niej trochę bulionu. Następnie pokroiłem uszy na kawałki. Układałem uszy warstwami w formie, dolewając bulionu i kładąc kolejne warstwy. Powtórzyłem ten proces, aż do wypełnienia formy. Wierzch przykryłem folią spożywczą i przykryłem ciężkim przedmiotem.
  5. Gdy salceson ostygł, wyjąłem go z lodówki po około 10 godzinach. Następnie pokroiłem go na kawałki i podałem z pieczywem.

W ten sposób możecie przekształcić część wieprzowiny, która często bywa marnowana, w wyjątkową i smaczną przekąskę. Salceson z uszu wieprzowych może stać się nowym ulubionym dodatkiem do chleba.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje