W PRL-u każdy zajadał. Dziś mało kto wie, jak go przygotować

W czasach PRL-u gościł w niemalże każdym domu. Dzisiaj praktycznie o nim nie słyszymy, a lata temu salceson był bardzo popularny. Nasze babcie często go przygotowywały i częstowały nim swoją rodzinę. Odpowiednio zrobiony smakuje obłędnie.

ObrazekSalceson (Adobe)
Paulina Hermann

Jak wiemy, seniorki rodu zawsze są mistrzyniami w jakichkolwiek przepisach. Nie inaczej jest w przypadku salcesonu. Tradycyjną formę tego przysmaku przygotowuje się z okrawków i podrobów. Obecnie mało komu takie coś smakuje. Okazuje sie, że salceson można przyrządzić w zupełnie inny sposób i wykorzystać w tym celu mięso. Idealnie sprawdzi się golonka.

Babciny przepis na salceson. Jak przygotować przysmak z PRL?

Receptura jest banalnie prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Składniki znajdziesz w każdym sklepie i nie zapłacisz za nie dużo. Jak już wszystko przygotujesz, możesz przystąpić do działania.

Salceson zrobisz z:

  • trzech golonek.
  • kilograma kostek z żeberek,
  • dwóch marchewek,
  • selera,
  • pora,
  • 5 liści laurowych,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • pół łyżki majeranku,
  • pół łyżki kminku,
  • soli i pieprzu.
Obrazek
Salceson (Wikimedia Commons)

Sposób wykonania

  1. Na dnie dużego garnka poukładaj oczyszczone golonki. Dołóż kości żebrowe, a w wolne miejsca między mięsem poukładaj obrane i umyte warzywa. Dodaj też ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Całość zalej wodą. Garnek przykryj pokrywką i postaw go na palniku. Ustaw wysoką moc ognia, by wszystko się zagotowało. Po tym czasie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Posól mięso.
  3. Wyciągnij golonkę i oddziel mięso, przerzuć je do innego naczynia (musi być ono wyłożone folią spożywczą), kości zaś wrzuć z powrotem do wywaru.
  4. Do małej miseczki wsyp przyprawy. Zalej je wywarem z garnka i dokładnie wymieszaj. Miksturą zalej mięso z golonki. Wszystko zawiń folią spożywczą i połóż na to ciężki talerzyk.
  5. Salceson włóż w zimne miejsce, najlepiej do lodówki. Nie wyciągaj przez co najmniej 12 godzin. Po ty czasie przysmak będzie już gotowy do spożycia. Możecie nakładać go na chleb i się nim zajadać.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy