W PRL-u każdy zajadał. Dziś mało kto wie, jak go przygotować

W czasach PRL-u gościł w niemalże każdym domu. Dzisiaj praktycznie o nim nie słyszymy, a lata temu salceson był bardzo popularny. Nasze babcie często go przygotowywały i częstowały nim swoją rodzinę. Odpowiednio zrobiony smakuje obłędnie.

ObrazekSalceson (Adobe)
Paulina Hermann

Jak wiemy, seniorki rodu zawsze są mistrzyniami w jakichkolwiek przepisach. Nie inaczej jest w przypadku salcesonu. Tradycyjną formę tego przysmaku przygotowuje się z okrawków i podrobów. Obecnie mało komu takie coś smakuje. Okazuje sie, że salceson można przyrządzić w zupełnie inny sposób i wykorzystać w tym celu mięso. Idealnie sprawdzi się golonka.

Babciny przepis na salceson. Jak przygotować przysmak z PRL?

Receptura jest banalnie prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Składniki znajdziesz w każdym sklepie i nie zapłacisz za nie dużo. Jak już wszystko przygotujesz, możesz przystąpić do działania.

Salceson zrobisz z:

  • trzech golonek.
  • kilograma kostek z żeberek,
  • dwóch marchewek,
  • selera,
  • pora,
  • 5 liści laurowych,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • pół łyżki majeranku,
  • pół łyżki kminku,
  • soli i pieprzu.
Obrazek
Salceson (Wikimedia Commons)

Sposób wykonania

  1. Na dnie dużego garnka poukładaj oczyszczone golonki. Dołóż kości żebrowe, a w wolne miejsca między mięsem poukładaj obrane i umyte warzywa. Dodaj też ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Całość zalej wodą. Garnek przykryj pokrywką i postaw go na palniku. Ustaw wysoką moc ognia, by wszystko się zagotowało. Po tym czasie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Posól mięso.
  3. Wyciągnij golonkę i oddziel mięso, przerzuć je do innego naczynia (musi być ono wyłożone folią spożywczą), kości zaś wrzuć z powrotem do wywaru.
  4. Do małej miseczki wsyp przyprawy. Zalej je wywarem z garnka i dokładnie wymieszaj. Miksturą zalej mięso z golonki. Wszystko zawiń folią spożywczą i połóż na to ciężki talerzyk.
  5. Salceson włóż w zimne miejsce, najlepiej do lodówki. Nie wyciągaj przez co najmniej 12 godzin. Po ty czasie przysmak będzie już gotowy do spożycia. Możecie nakładać go na chleb i się nim zajadać.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości