Większość myśli, że to odpad. W kilka minut przerabiam na pyszną zupę

Sezon na szparagi powraca. Jeśli potrafisz się powstrzymać przed zjedzeniem ich od razu z masłem, oto kilka prostych kroków do przygotowania idealnej sezonowej zupy.

Zupa szparagowaZupa szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Szparagi to warzywa, które po długiej przerwie wracają na nasze stoły. Po dziewięciu miesiącach bez szparagów trudno się powstrzymać przed ich natychmiastowym spożyciem. Jednak gdy pierwsza ekscytacja minie, warto spróbować tego przepisu na zupę z grubszych, bardziej zdrewniałych łodyg lub z końcówek, które nie zostały wykorzystane w innych daniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Aksamitna zupa szparagowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g przyciętych szparagów – główki opcjonalnie, jeśli chcesz je wykorzystać w innym daniu,
  • 6 dymek,
  • 50 g masła lub oleju,
  • 1 łyżka mąki – może być bezglutenowa,
  • sól i pieprz czarny,
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub crème fraîche – może być wersja bezmleczna.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz najgrubsze łodygi szparagów. Cienkie łodygi lepiej sprawdzą się w daniach, gdzie ich delikatność będzie bardziej doceniona.
  2. Jeśli końcówki są bardzo suche i brązowe, przytnij je, a następnie zważ to, co pozostało – potrzebujesz ok. 500 g.
  3. Zagotuj litr wody. Usuń zdrewniałe końce łodyg, zginając je indywidualnie – powinny pęknąć w miejscu, gdzie stają się zbyt włókniste.
  4. Odetnij wierzchołki i odłóż na później. Grubsze części pokrój i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  5. W średnim garnku rozpuść masło na średnim ogniu, a następnie krótko podsmaż pokrojone dymki. Dodaj mąkę i gotuj przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliła.
  6. Powoli wlewaj zachowaną wodę z gotowania szparagów, mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadź do wrzenia.
  7. Dodaj pokrojone wierzchołki łodyg do garnka, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez osiem minut.
  8. Jeśli używasz główek szparagów, ugotuj je osobno w osolonej wodzie przez trzy minuty, a następnie schłodź w zimnej wodzie, aby zachowały kolor.
  9. Zblenduj całość na gładko. Przełóż zupę z powrotem do garnka i dodaj śmietanę. Dopraw do smaku, podziel na miski i udekoruj odcedzonymi główkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej