Gdy tylko pojawiają się szparagi, robię ten gulasz. Jego smak jest nie do podrobienia

Gulasz z zielonymi szparagami z mięsem z indyka to prawdziwa poezja smaków. Kompozycja jest bardzo prosta i elegancka. Nie potrzeba tu wielu dodatków, ponieważ jakość głównych składników mówi sama za siebie.

Gulasz z indyka ze szparagami podaję z ryżem jaśminowymGulasz z indyka ze szparagami podaję z ryżem jaśminowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż cena za szparagi jest jeszcze dość wysoka, w przypadku tej potrawy warto ponieść ten koszt. Pomyśl, że z pęczka szparagów i niecałej piersi z indyka przygotujesz obiad dla 4 osób. Możesz jeszcze chwilę poczekać, bo pełny sezon na szparagi zbliża się wielkimi krokami, więc jest szansa, że ich cena za chwilę spadnie.

Wartości odżywcze zielonych szparagów i piersi z indyka

Zielone szparagi to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Są niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Zawierają błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie, oraz witaminy takie jak A, C, E i K, które są kluczowe dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego. Dodatkowo, szparagi są źródłem minerałów takich jak żelazo, magnez, potas i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W połączeniu z piersią indyka stanowią idealny zestaw. To mięso jest mnie kaloryczne niż kurczak i zdrowsze niż wieprzowina. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, które wspomaga budowę mięśni i regenerację organizmu. Dostarcza do organizmu również witaminy z grupy B, które są ważne dla metabolizmu energetycznego. Gulasz z piersią indyka ze szparagami to nie tylko smakowita, ale i zdrowa propozycja na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Gulasz z indyka z zielonymi szparagami

Do tego gulaszu idealnie pasuje delikatne mięso drobiowe. Możesz użyć kurczaka, ale indyk, który jest większy i ma mocniejszą strukturę włókien, w tym przypadku lepiej się sprawdzi – doskonale wchłonie marynatę i zachowa soczystość po duszeniu w sosie. 

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z indyka,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Wymieszaj z sosem sojowym, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po tym czasie podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy zarumieni się ze wszystkich stron, zalej białym winem i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Z bulionu odlej pół szklanki, a resztę podgrzej w osobnym garnku.
  4. Do mięsa na patelni dodaj gorący bulion, a w zimnym bulionie w szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym zagęść nią sos. Całość przykryj pokrywką i duś przez ok. 10-15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj i odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze tylko 5 minut, po czym dodaj do gulaszu.
  6. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku