Gdy tylko pojawiają się szparagi, robię ten gulasz. Jego smak jest nie do podrobienia

Gulasz z zielonymi szparagami z mięsem z indyka to prawdziwa poezja smaków. Kompozycja jest bardzo prosta i elegancka. Nie potrzeba tu wielu dodatków, ponieważ jakość głównych składników mówi sama za siebie.

Gulasz z indyka ze szparagami podaję z ryżem jaśminowymGulasz z indyka ze szparagami podaję z ryżem jaśminowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Chociaż cena za szparagi jest jeszcze dość wysoka, w przypadku tej potrawy warto ponieść ten koszt. Pomyśl, że z pęczka szparagów i niecałej piersi z indyka przygotujesz obiad dla 4 osób. Możesz jeszcze chwilę poczekać, bo pełny sezon na szparagi zbliża się wielkimi krokami, więc jest szansa, że ich cena za chwilę spadnie.

Wartości odżywcze zielonych szparagów i piersi z indyka

Zielone szparagi to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Są niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Zawierają błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie, oraz witaminy takie jak A, C, E i K, które są kluczowe dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego. Dodatkowo, szparagi są źródłem minerałów takich jak żelazo, magnez, potas i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W połączeniu z piersią indyka stanowią idealny zestaw. To mięso jest mnie kaloryczne niż kurczak i zdrowsze niż wieprzowina. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, które wspomaga budowę mięśni i regenerację organizmu. Dostarcza do organizmu również witaminy z grupy B, które są ważne dla metabolizmu energetycznego. Gulasz z piersią indyka ze szparagami to nie tylko smakowita, ale i zdrowa propozycja na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Gulasz z indyka z zielonymi szparagami

Do tego gulaszu idealnie pasuje delikatne mięso drobiowe. Możesz użyć kurczaka, ale indyk, który jest większy i ma mocniejszą strukturę włókien, w tym przypadku lepiej się sprawdzi – doskonale wchłonie marynatę i zachowa soczystość po duszeniu w sosie. 

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z indyka,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Wymieszaj z sosem sojowym, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po tym czasie podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy zarumieni się ze wszystkich stron, zalej białym winem i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Z bulionu odlej pół szklanki, a resztę podgrzej w osobnym garnku.
  4. Do mięsa na patelni dodaj gorący bulion, a w zimnym bulionie w szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym zagęść nią sos. Całość przykryj pokrywką i duś przez ok. 10-15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj i odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze tylko 5 minut, po czym dodaj do gulaszu.
  6. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie