PoradyWiększość Polaków popełnia ten błąd codziennie. Chodzi o parzenie kawy

Większość Polaków popełnia ten błąd codziennie. Chodzi o parzenie kawy

Sekret parzenia kawy
Sekret parzenia kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.11.2023 08:53

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W Polsce jest ona szczególnie lubiana i wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki czarnego naparu. Okazuje się jednak, że często popełniamy przy jej parzeniu jeden podstawowy błąd, który wpływa negatywnie na smak.

Większość Polaków uwielbia kawę i pije ją codziennie. To swego rodzaju rytuał rozpoczynający dzień. Jednakże, czy zastanawialiście się, czy przygotowujecie ją poprawnie? Okazuje się, że istnieje jeden często popełniany błąd, który wpływa na smak tego ulubionego napoju. Jak prawidłowo zaparzyć kawę?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalewamy kawę wrzątkiem

Najczęstszym błędem, jaki popełniamy podczas parzenia kawy, jest używanie do tego celu wrzątku. Woda o temperaturze 100 stopni Celsjusza powoduje, że uwalniają się z ziaren kawy gorzkie związki smakowe. W rezultacie kawa ma nieprzyjemny, cierpki posmak.

Jeśli jesteś miłośnikiem mocnej, gorzkiej kawy, to nie musisz zalewać jej wrzątkiem, aby osiągnąć ten efekt. Woda o temperaturze około 95 stopni Celsjusza wystarczy. Osoby preferujące subtelniejszy smak powinny używać wody o temperaturze nie wyższej niż 89 stopni Celsjusza. Jednak warto pamiętać, że rezultat parzenia kawy zależy również od stopnia palenia ziaren. Im bardziej palone ziarna, tym więcej goryczy uwalniają.

Jak sprawdzić temperaturę wody?

Najprostszym sposobem sprawdzenia temperatury wody do parzenia kawy jest odczekanie minuty po jej zagotowaniu. W tym czasie woda ostygnie do około 95 stopni Celsjusza. Jeśli masz termometr, możesz użyć go do dokładnego pomiaru temperatury.

Staraj się także zaparzać kawę pod przykryciem, co pozwoli jej utrzymać odpowiednią temperaturę i zyskać pełnię smaku i aromatu.

Jak pozbyć się goryczy z kawy?

Jeśli jednak mimo wszystko kawa wyszła ci za gorzka, możesz spróbować pozbyć się goryczy, dodając do niej odrobinę sody spożywczej, szczyptę soli lub naturalnego miodu. Sprawdzi się również dodatek cynamonu. Pamiętając o kilku prostych zasadach, możesz łatwo przygotować pyszną i aromatyczną kawę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także