Dużo zdrowsza od kurczaka. Polacy prawie jej nie jedzą i wiele tracą

11 listopada to bardzo ważna data dla wszystkich Polaków. Wtedy to świętujemy fakt, że możemy żyć i rozwijać się w niepodległym państwie. Obchody te można przenieść oczywiście również do kuchni.

Gęsina z jabłkami to prawdziwy strzał w 10!Gęsina z jabłkami to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik
Marzena Pęcak

Na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na genialne dania oraz słodkości, które świetnie wpisują się w tradycję 11 listopada. Mowa tu, chociażby o biało-czerwonej zupie, tradycyjnych rogalach świętomarcińskich, czy patriotycznych roladkach. 

To oczywiście nie wszystkie ciekawe receptury, które warto wykorzystać w tak szczególnym dniu. Możesz jednocześnie przygotować wyjątkowe danie, które kiedyś nasi przodkowie spożywali zawsze właśnie 11 listopada. Czy domyślasz się, o jakie danie chodzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

11 listopada na stołach nie może zabraknąć tego rarytasu

Obchody związane z odzyskaniem niepodległości to podniosłe święto, dlatego też na stołach tego dnia musi pojawić się coś wyjątkowego. I tak się składa, że wcale nie trzeba długo główkować nad najlepszym rozwiązaniem. Po prostu warto wrócić do korzeni i przypomnieć na nowo genialną tradycję sprzed lat

Na czym ona polega? Otóż niegdyś nasi przodkowie 11 listopada, kiedy to przypada święto św. Marcina, zajadali się gęsiną. Dziś mało kto pamięta o tym zwyczaju, a szkoda. Bo nie dość, że gęsina świetnie smakuje, to jeszcze jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Co więcej, skrywa ona wiele cennych wartości odżywczych. Dlatego tym bardziej nie warto z niej rezygnować. 

Serwowanie gęsiny 11 listopada ma długą tradycję w naszym kraju
Serwowanie gęsiny 11 listopada ma długą tradycję w naszym kraju © Adobe Stock | Pyszności

Jak przygotować pieczoną gęsinę?

Skoro wiesz już co nieco o pięknym zwyczaju, czas przejść do szczegółowego przepisu, który nigdy cię nie zawiedzie. Dlatego nie ma co zwlekać i od razu zabieraj się do pracy!

Składniki:

  • 1 gęś (ok. 5 kg),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 2 łyżki rozmarynu,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 5-6 jabłek,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 220 ml domowego bulionu.
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego oczyszczeniaosuszenia gęsiny. 
  2. Następnie przygotuj mieszankę przypraw, którymi należy natrzeć gęś zarówno w środku, jak i na całej jej powierzchni. Do przypraw dodaj też obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. Na tym etapie nie wykorzystujesz jedynie cynamonu, pozostałe przyprawy możesz spokojnie ze sobą łączyć. 
  4. Teraz czas przygotować nadzienie do gęsiny. Do tego celu świetnie posłużą zwykłe jabłka. Najpierw je obierz, po czym usuń gniazda nasienne i ogonki. Owoce posyp dodatkowo delikatnie cynamonem. I to wszystko!
  5. Dopiero w takim wydaniu możesz umieścić je wewnątrz gęsi. 
  6. Następnie zabezpiecz mięso w taki sposób, aby farsz nie mógł wydostać się na zewnątrz w trakcie pieczenia. 
  7. Gęsinę przenieś do naczynia do pieczenia. Do środka dodaj też domowej roboty bulion. Doda on całości dodatkowych walorów smakowych
  8. Całość piecz w piekarniku ok. 3-4 godzin. Urządzenie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, muszę podkreślić jedną rzecz. Otóż wiem doskonale, że na pyszne danie trzeba trochę poczekać, ale uwierz mi naprawdę warto. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯